Вести


Председник Владе Војводине посетио Гложан

Нови Сад , 19. јул 2013.
-A A +AПредседник Владе Војводине посетио Гложан .

Нови Сад , 19. јул 2013. .

Гложан/Нови Сад, 19. јул 2013. године - Председник Владе АП Војводине др Бојан Пајтић са сарадницима, покрајинским секретаром за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирославом Васином и в.д. директора Фонда за капитална улагања Небојшом Маленковићем, посетио је Гложан - насеље са око две хиљаде становника у општини Бачки Петровац. Повод за посету били су развојни програми које Покрајинска влада реализује у овом селу, а тичу се обнове и асфалтирања улица и доделе субвенција за запошљавање у гложанском "Агроплоду".Посета је започела обиласком Пролетерске улице, која је једна од осам улица у Гложену реконструисаних средствима Фонда за капитална улагања Војводине. Чланови делегације Владе Војводине обишли су затим стакленике предузећа „Агроплод", који се простору на пет хектара, у којима се гаји парадајз, паприка, краставци и друго поврће. Овој фирми додељена је субвенција из покрајинског буџета за запошљавање нових радника.


"Пољопривреда је наша највећа развојна и извозна шанса и због тога смо, преко Покрајинског секретаријата за привреду обезбедили 6,8 милиона динара да би данас званично почело да ради 50 нових радника у овом, у Србији највећем стакленику", изјавио је председник Владе Војводине др Бојан Пајтић. „Преко Покрајинског секретаријата за привреду, Покрајина ће наставити да подржава успешне пројекте, као што је овај у Гложану. Преко програма Покрајинског секретаријата за привреду, запошљавање и равноправност полова за подстицај запошљавању, у протеклих шест година, запослено је 29.035 грађана Војводине. Паралелно с тим, преко Покрајинског секретаријата за пољопривреду, Влада Војводине спроводи програм субвенционисања производње у стакленицима и пластеницима, јер она траје преко целе године и остварује вишеструке ефекте: већи обим производње и веће приносе".


"Колико нам је стало до развоја села, показује и то што смо у Гложану инвестирали 30 милиона динара у путну мрежу дугу четири километра, што омогућава да становници овог насеља живе много пристојније него до сада", рекао је председник војвођанске Владе."Кад смо почетком априла кренули у кампању запошљавања у 2013. години, рекли смо да ћемо до краја године запослити између четири и пет хиљада људи", подсетио је покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин. "Са данашњим даном, преко наших програма, запослено је 3750 људи, што значи да се програм реализује према плану и до краја године можемо очекивати да ће постављени циљ у потпуности бити испуњен."

Власник "Агроплода" Јан Бохуш је изјавио да се у стакленицима произведе око 1500 тона поврћа годишње. Производи се углавном продају на домаћем тржишту. Мањи део се извози у Црну Гору, а ускоро требе да почне и извоз за Русију. "Планирамо да се развијамо, да набавимо котао на био-масу за загревање стакленика, што би донело годишњу уштеду од 20 милиона за енергенте. Средства ћемо улагати не само у развој предузећа, већ и за повећање зарада запослених", изјавио је Бохуш.

Председник општине Бачки Петровац Павел Марчок захвалио се на подршци коју ова општина добија од Покрајинске владе. Марчок је навео да је, за годину дана, у општини отворено 123 нових радних места, а да је Фонд за капитална улагања Војводине, за осам година, уложио 500 милиона динара у развојне пројекте и побољшање стандарда грађана овог краја. 

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs