Вести


Председник Игор Мировић примио епископа будимског Лукијана

Нови Сад , 24. јануар 2017.
-A A +AПредседник Игор Мировић примио епископа будимског Лукијана.

Нови Сад , 24. јануар 2017. .

Председник Покрајинске владе Игор Мировић и епископ будимски Лукијан разговарали су данас у Покрајинској влади о сарадњи на очувању богатог српског културног наслеђа у Мађарској, пре свега Текелијанума у Будимпешти, али и друге културне баштине.

На предлог Српске православне епархије будимске, Покрајинска влада ће и финансијски помоћи уређењу простора у згради Текелијанума, где ће бити смештена библиотека са читаоницом, као централна библиотека која ће бити намењена српској заједници у Мађарској. На тај начин би задужбина Саве Текелије из 1838. године, у којој је пре пресељења у Нови Сад била смештена и Матица српска, поново била у служби просвете и културе.

У разговору је било речи и о непроцењивој вредности средњовековног манастира Ковин, смештеног на острву Чепел недалеко од Будимпеште. Договорено је да стручњаци Покрајинског завода за заштиту споменика културе сагледају стање у манастиру, како би се израдио пројекат његове рестаурације, у чијој реализацији би учествовала и Покрајинска влада.

На састанку је учествовао и Љубомир Алексов, посланик у Парламенту Мађарске.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs