Вести


Председник Мировић обратио се на Конференцији српских националних организација из земаља региона

Нови Сад , 16. октобар 2020.
-A A +AПредседник Мировић обратио се на Конференцији српских националних организација из земаља региона .

Нови Сад , 16. октобар 2020. .

Председник Покрајинске владе Игор Мировић обратио се данас на Конференцији српских националних организација из земаља региона, која се одржава у Матици српској, а на којој учествују организације из Македоније, Румуније, Мађарске, Албаније, Црне Горе, Републике Српске, Хрватске, Словеније и Србије.

Поздрављајући учеснике скупа, председник Мировић рекао је да је Покрајинска влада у протекле четири године учинила конкретне ствари и направила значајне кораке у циљу оснаживања Срба који живе у земљама региона.

„Учинили смо много како бисмо Србе из региона повезали са матицом. Ово је непрестана борба која траје вековима и тако ће бити и у будућности због чега морамо истрајати на повезивању, заједничким програмима, очувању баштине, борби за наш идентитет, јединство, заједништо, писмо, језик и традицију“, рекао је Мировић, оцењујући да Матица српска управо ту мисију има од 1826. године.

Председник је подсетио на то да је потписан стратешки документ о сарадњи који је повезао Војводину и Републику Српску и који је, како је оценио, донео конкретне резултате јер је реализован читав низ заједничких акција у областима културе, привреде и повезивања локалних самоуправа.

„Наставили смо са издашнијом финансијском подршком нашим институцијама у Мађарској и Румунији, помогли смо организацијама у Хрватској, а први пут Покрајинска влада помогла је и српске институције у Црној Гори“, казао је Мировић.
Он је навео да постоји потреба за конкретнијим учешћем на пројектима очувања наше баштине, пре свега на територијама Албаније и Македоније.

„Темама опстанка и очувања идентитета нашег народа увек ћемо се бавити и бићемо увек поносни на то што помажемо српски народ и његове установе и организације у земљама у окружењу“, истакао је председник Мировић.

Председник Матице српске Драган Станић рекао је да сви заједно морамо бити окупљени око једне идеје, идеје да унапредимо Србију и српски народ где год да живи.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs