Вести


Председник Мировић примио сремског бискупа и председницу Националног савета хрватске националне мањине

Нови Сад , 11. јануар 2021.
-A A +AПредседник Мировић примио сремског бискупа и председницу Националног савета хрватске националне мањине.

Нови Сад , 11. јануар 2021. .

Председник Покрајинске владе Игор Мировић примио је данас сремског бискупа Ђуру Гашпаровића и председницу Националног савета хрватске националне мањине Јасну Војнић, са којима је разговарао о наставку сарадње на пројектима очувања верске баштине у Војводини.

„Данас смо имали веома конкретан разговор и договорили да већ у фебруару издвојимо средства за пројектну документацију и одговарајуће радове на реконструкцији Цркве Светог Јурја у Петроварадину, старе 320 година, али и других верских објеката. Желимо да удружимо снаге, са Градом Новим Садом и заводима за заштиту споменика, како бисмо сачували верске објекте и вратили им стари сјај“, казао је Мировић.

Председник је истакао да је Покрајинска влада у минулим годинама учествовала у значајним пројектима очувања заједничке културне баштине у Војводини.

„То је порука која показује како треба бринути о нашој заједничкој културној, верској и историјској баштини“, оценио је Мировић.

„Био је ово веома плодоносан сусрет који ће донети пуно тога за будућност. Покрајинска влада учинила је много за Сремску бискупију и наших 29 жупа као и за црквене објекте“, казао је бискуп Гашпаровић.

Председница Националног савета хрватске националне мањине Јасна Војнић казала је да је ово наставак добре сарадње са Покрајинском владом.

„Све оно што смо започели ми смо и реализовали. Очекујемо да ће после реконструкције Црква Светој Јурја бити и део туристичке понуде Војводине“, рекла је Војнићева.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs