Вести


Председник Покрајинске владе др Бојан Пајтић са сарадницима обишао избеглички камп у Кањижи

Кањижа/Нови Сад , 01. септембар 2015.
-A A +AПредседник Покрајинске владе др Бојан Пајтић са сарадницима обишао избеглички камп у Кањижи.

Кањижа/Нови Сад , 01. септембар 2015. .

Председник Покрајинске владе др Бојан Пајтић и чланови Покрајинске владе и Покрајинског савета за миграције разговарали су данас у Кањижи са др Михаљем Бимбом, председником Општине Кањижа и општинским руководством и обишли избеглички камп у овој пограничној општини, у којој се свакодневно налази више од хиљаду избеглица из Сирије и других афричких и азијских земаља.
На састанку у Општини Кањижа констатовано је да Покрајина, од почетка настанка избегличке кризе у Суботици и Кањижи, испуњава све што је договорено у пружању помоћи овим локалним самоуправама. У разговору је истакнуто да је помоћ Покрајине била једна од најбржих и најконкретнијих, јер је брзина пружања одговарајуће помоћи Кањижи у збрињавању избеглица била веома битна.
Након помоћи у прехрамбеним и хигијенским артиклима, најновија помоћ је финансијска. Близу 14 милиона динара је Покрајинска влада определила за покривање највећег дела трошкова које је општина Кањижа имала у формирању избегличког транзитног центра.
„Кроз транзитни камп у Кањижи је у протекле три недеље прошло 26 хиљада избеглица. По нашим информацијама, у току ове године, око 3 хиљаде деце без пратње родитеља је прошло кроз нашу земљу“, изјавио је председник Покрајинске владе др Бојан Пајтић, након обиласка избегличког транзитног центра и нагласио да пружање помоћи овим људима није ни политичко ни питање формалне природе, већ питање хуманости.
Зато је Кањижу данас и посетила делегација у широком саставу, која покрива све области деловања Покрајинске владе, која ће, како је рекао Пајтић, учинити све да ови људи добију ону врсту третмана коју заслужују у 21. веку, да се обезбеди она врста услова да се окрепе и безбедно путују даље.
„Ми смо се придружили захтеву општине Кањижа да Република пошаље додатних 50 полицајаца за ово подручје. То је битно због стварања амбијента у коме ће се људи осећати безбедно, јер су овамо и стигли спасавајући живу главу“, рекао је Пајтић и додао да држава мора пружити адекватан одговор на избегличку кризу, јер најбоље знамо како изгледа избегличка мука.
„Видели смо то у последњој деценији 20. века, када је више стотина људи избегло у Војводину и целу Србију. Због тога, чинимо све да се ови људи осећају као код куће онолико дуго колико ће боравити на нашем подручју“, рекао је Пајтић. „Такође, придружујемо се захтеву општине Кањижа да Република и ЕУ обезбеде више средстава, јер ово не може бити проблем само локалне самоуправе и Покрајине или само Републике. Ово јесте глобални проблем, који надилази и границе нашег континента. То је проблем којим треба да се бави међународна заједница“, рекао је председник Покрајинске владе.
Председник Скупштине општине Кањижа Роберт Лацко изјавио је да Покрајина од почетка учествује у решавању ових проблема у општини Кањижа. Указавши на значај финансијских средстава које ће послужити за санирање претходних издатака које је општина имала у формирању привременог транзитног центра, Лацко је изразио уверење да ће помоћ Покрајине и даље стизати.
У делегацији су били: Михаљ Њилаш, потпредседник Покрајинске владе, покрајински секретар и председник Покрајинског савета за миграције, Мирослав Васин, потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар привреду, запошљавање и равноправност полова, Бранислав Бугарски, покрајински секретар за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, Рајко Булатовић, помоћник покрајинског секретара за здравство, социјалну политику и демографију, Радомир Кукобат, директор Фонда за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима и Владимир Петровић, директор Института за јавно здравље Војводине.
Потпредседник Покрајинске владе и председник Покрајинског савета за миграције Михаљ Њилаш је поновио да је до сада помоћ Суботици и Кањижи Покрајина упућивала у различитим артиклима и да је општини Кањижа највише недостајао новац. Покрајина је зато обезбедила средства која ће сутра бити уплаћена на рачун општине.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs