Вести


Председник Покрајинске владе Игор Мировић примио делегацију из НР Кине

Нови Сад , 13. април 2017.
-A A +AПредседник Покрајинске владе Игор Мировић примио делегацију из НР Кине.

Нови Сад , 13. април 2017. .

Висока политичка делегација Комунистичке партије НР Кине, на челу са чланом Политбироа Централног комитета ове партије Џангом Чунсианом (Zhang Chunxian), која се налази у посети нашој земљи, данас је посетила и Покрајинску владу.

У срдачном разговору са својим домаћином, председником Покрајинске владе Игором Мировићем, заједнички је оцењено да је висок ниво политичких односа Србије и Кине који су успоставили највиши државни органи обе земље, створио најчвршће темеље за унапређење сарадње у различитим областима. Председник Покрајинске владе Игор Мировић је рекао да се често каже да су у групи НР Кине са државама Централне и Источне Европе „16+1“ многе државе партнери и сарадници, а да је Србијa и искрени пријатељ Кине.

Игор Мировић је нагласио да је Народна Република Кина значајан и поуздан партнер Србији, нарочито у великим инфраструктурним пројектима, као што је изградња пруге Београд-Будимпешта, која ће, сложили су се саговорници, имати важан утицај на економски развој Војводине, кроз коју већим делом и пролази.

Поред тога, Игор Мировић и Џанг Чунсиан потврдили су да је веома важна сарадња и на регионалном нивоу, која доприноси учвршћивању укупних односа две државе. Високи гост из Кине нагласио је да је данашња посета Покрајинској влади и уследила зато што је АП Војводина важна, с обзиром на њену виталност за даљи развој сарадње. Са тиме се сложио и председник Покрајинске владе и изнео да АП Војводина последњих месеци интензивно ради на даљем учвршћивању међурегионалне сарадње са кинеским провинцијама Гуангдонг и Хајнан. Констатовано је да је битно да се заједно одаберу пројекти на којима ће се сарађивати, као почетна тачка и за будуће активности.

У разговору је посебно било речи о унапређењу привредне и трговинске сарадње, учешћу кинеских компанија у пројекту Фрушкогорског коридора, а као области у којој би се та сарадња могла реализовати споменута је пољопривреда, посебно сточарство.

Поред тога, истакнуто је да ће визна либерализација и увођење директне авионске линије Београд-Пекинг допринети и развоју туризма, а ова привредна грана у разговору је посебно апострофирана као веома перспективна.

На састанку су били присутни потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић, потпредседник Скупштине АП Војводине Дамир Зобеница, шеф посланичке групе Српске напредне странке у Скупштини АП Војводине Миленко Јованов и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић. Састанку је присуствовао и амбасадор НР Кине у Србији Ли Манчанг.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић истакао је да је и Нови Сад веома заинтересован да се договори највиших органа Кине и Србије реализују успешно и на локалном нивоу. Упознао је госте са чињеницом да Нови Сад карактерише међунационална толеранција и известио присутне о плановима да јавне ознаке у Новом Саду, поред других страних језика, буду исписане и на кинеском, што је оцењено као веома битно за будуће туристе из Кине.

Џанг Чунсиан је најавио да ће током посете Србији имати и састанак са представницима кинеских компанија које послују у нашој земљи и да ће са њима разговарати о свим овим темама и позвао представнике АП Војводине у узвратну посету Кини.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs