Вести


Представљена манифестација „Музеји Србије десет дана од 10 до 10“

Нови Сад , 05. мај 2015.
-A A +AПредстављена манифестација „Музеји Србије десет дана од 10 до 10“.

Нови Сад , 05. мај 2015. .

Манифестација „Музеји Србије десет дана од 10 до 10“, одржаће се од 9. до 18. маја у преко 60 музеја и установа културе у Србији, који ће бесплатно отворити врата публици од 10.00 до 22.00 сата, речено је на данашњој конференцији за новинаре у Музеју града Новог Сада. Манифестацију су покренули директори националних музеја са идејом да кроз заједнички рад укажу на богатство и вредности које се чувају у установама културе у Србији и да десетодневном акцијом приближе своје садржаје и програме посетиоцима. Током трајања манифестације посебно ће се обележити значајни датуми као што су: 9. мај Светски дан победе над фашизмом, 16. мај Европска ноћ музеја и 18. мај Међународни дан музеја.

Тим поводом данас су се обратили Славиша Грујић, покрајински секретар за културу и јавно информисање Весна Јовичић, директорка Музеја града Новог Сада, Бојана Борић Брешковић, директор Народног музеја у Београду, Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске и Вања Вученовић, члан Градског већа задужен за културу.

„Покрајински секретаријат за културу и јавно информисање се радује овако осмишљеном пројекту, јер је он управо то за шта се залажемо“ рекао је Славиша Грујић и додао да „ децентрализација културе,доступност садржајима, грађење публике и мултукултуралност јесте културна политика овог секретаријата. Ово је уједно како начин, тако и доказ да бројне институције наше земље могу учествовати у једном овако добром пројекту, промовишући заједничке вредности. Из перспективе Војводине посебно ме радује чињеница што су се у манифестацију укључи 21 институција културе и то из Сремске Митровице, Шида, Зрењанина, Панчева, Суботице, Идвора, Беле Цркве и Вршца, јер је поред децентрализације ово и прилика да кроз сарадњу виде једни друге. Секретаријат за културу и јавно информисање Покрајинске владе уложио је знатна средства у бројне институције културе, као што је Архив Војводине, Музеј Војводине, Архив у Сенти, Народно позориште у Суботици и то је начин да се покаже да култура прати дешавања, иде напред и изван је политике, јер она сама по себи нема границе и као таква припада свима нама“ завршио је своје излагање ресорни секретар Грујић.

Према речима Весне Јовичић на нивоу града Новог Сада установљен је програм у којем ће од 9. до 18. маја сваког дана у музејима, галеријама, архивима и заводима одвијати по један централни догађај поред низа других пратећих програма. Реч је о националној музејској иницијативи, највећој до сада на територији Србије, којој се прикључило 64 музеја и сродних институција. Бесплатни програми ће се одвијати на 110 локација од 9. до 18. маја, а обухватају читав низ изложби и пратећих активности у виду презентација, радионица, јавних разговора и других садржаја.

Тијана Палковљевић Бугарски истакла је да је данас уочи почетка ове конференције потписан Меморандум о сарадњи институција културе на нивоу града Новог Сада, јер ће се у овом периоду у девет институција културе, на десет локалитета одржати 17 изложби, биће организовани едукативни програми, као и програми за децу, предавања, тумачења поставки, пројекције филмова и много садржаја, који ће употпунити програм манифестације.

Бојана Борић Брешковић је истакла да је организациони Одбор националних установа покренуо иницијативу за одржавање ове манифестације на нивоу Републике Србије и у њу су се укључиле 64 музеја и сродне институције. Манифестација ће бити посвећена теми Хероји културне баштине којом се обележава један век од великог страдања културног наслеђа на територији Србије 1915. године. Овом темом се скреће пажња на анонимне хероје, музејске посленике и све оне који су у области заштите културног наслеђа оставили битна сведочанства и предупредили страдање баштине у овом погрому.

У име града Новог Сада присутнима се обратио и Вања Вученовић, члан Градског већа задужен за културу

Манифестација Музеји Србије, десет дана од 10 до 10 се реализује под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије и уз подршку Покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање и Управе за културу града Новог Сада. Посебно је значајна подршка коју је манифестацији пружила Делегација ЕУ у Србији, као и струковна музејска удружења: Национални комитет Међународног савета музеја и Музејско друштво Србије. Организатори Манифестације су национални музеји Србије: Народни музеј у Београду, Етнографски музеј, Музеј примењене уметности, Историјски музеј Србије, Музеј историје Југославије, Музеј савремене уметности, Природњачки музеј у Београду и Галерија Матице српске у Новом Саду.

Покровитељ манифестације је Министарство културе и информисања Републике Србије а подржали су је и Покрајински секретаријат за културу и јавно информисање, Град Београд и Град Нови Сад. Медијски партнер манифестације је Удружење новинара Србије и Друштво новинара Војводине.


Извор: Саопштење Покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs