Вести


Представљена публикација и отворена изложба „Заштита културно- историјског наслеђа Будимске и Темишварске епархије“

Нови Сад , 02. децембар 2015.
-A A +AПредстављена публикација и отворена изложба „Заштита културно- историјског наслеђа Будимске и Темишварске епархије“.

Нови Сад , 02. децембар 2015. .

У Галерији Матице српске данас је поводом 65 година конзерваторско – рестаураторског рада у Галерији Матице српске (1950- 2015), и исто толико година од оснивања Покрајинског завода за заштиту споменика културе (1951 – 2015), отворена изложба и представљена публикација „Заштита културно- историјског наслеђа Будимске и Темишварске епархије“, где су представљени радови Галерије Матице српске и Покрајинског завода за заштиту споменика културе. Овом приликом обратили су се управница Галерије Матице српске мр Тијана Палковљевић- Бугарски, епископ будимски и администратор темишварски Његово преосвештенство господин Лукијан, покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић, а изложбу је званично отворио директор Покрајинског завода за заштиту споменика културе Зоран Вапа.

Поздрављајући присутне испред Галерије Матице српске управница мр Тијана Палковљевић- Бугарски је истакла да више од пола века рада на заштити културног наслеђа Галерије Матице српске са једне стране и Покрајинског завода за заштиту споменика културе са друге стране оставило је великог трага на обављеним пословима и који тек треба да се виде у будућим пројектима. “Са тим у вези, пуно тога је урађено како у будимској, тако и у темишварској епархији”, истакла је Палковљевић-Бугарски и додала да “је урађени посао видљив, јер данас је пред нама део поставке, који представља преглед резултата истраживања и заштите споменика српске културе у Мађарској и Румунији, али и прилика да најавимо послове, који су пред нама. У плану нам је да у наредним годинама видимо како ћемо реконструисати иконостас Српске православне цркве у Будиму, као и пројекат сређивања Епископског двора у Темишвару”, закључила је Палковљевић- Бугарски.

Епископ будимски и темишварски Његово преосвештенство господин Лукијан истакао је величину посла, које су ове две велике институције културе урадиле у протеклим годинама, како би вратиле сјај и славу наших установа духовности у Будиму и Темишвару.

„Када је реч о Темишвару, ситуација је другачија, захваљујући историјским околностима, које су сачувале много више нашег духовног блага на тим просторима, па је самим тим и посла мање“, истакао је епископ Лукијан.

“Данас је дан за понос свих нас, нарочито Покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање, који има част да сарађује са ове две за културу највеће институције на овим просторима“, рекао је секретар Славиша Грујић. “За претходне четири године, имао сам прилику и задовољство да се уверим колико тога су урадиле и да чујем шта све планирају да ураде, због чега са правом могу да кажем да ће Покрајински секретаријат за културу и јавно информисање, у складу са својим могућностима, наставити да буде подршка у будућим пројектима, са којима ћемо се сви заједно дичити. Подсетићу само на један од њих, који се завршио прошле недеље у Будимпешти, где је отворена свечана сала Текелијанума, као завршна фаза обнове задужбине Саве Текелије. Радови на овом здању трајали су читаву деценију, али оно што је урађено јесте на ползу свих нас и оних који тек долазе”, рекао је на крају секретар Грујић.

Отварајући изложбу Зоран Вапа је подсетио да поред ова два велика јубилеја, постоји још један, а то је пола века од отварања Музеја Српске православне цркве у Сентандреји и то је заправо почетак сарадње свих наших институција.

“Динко Давидов, конзерватор Галерије Матице српске је 1973. године направио попис 312 будимских икона, које је и конзервирао, а 1971. године урађене су 92 иконе арадско-темишварске епархије”, прецизирао је Вапа додајући да је тада започела озбиљна обнова на рестаураторско-конзерватосрким пословима ове две епархије. “У Темишвару се налази пет манастира и 59 цркава, док их у Будиму има два манастира и 42 цркве Српске православне цркве. Од тада до данас рад је текао у два правца, са једне стране су конзерваторско-рестаураторски послови, а са друге стране тај рад су пратиле публикације, којих данас имамо десетак. Пре четири године, 2011. изашао је каталог, који је пратио изложбу црквено-културног блага будимске епархије, да би потом изашао и каталог за темишварску епархију. Данас је пред нама изложба и каталог о раду наше две институције у два значајна српска културно-историјска средишта, о којима су публикације написали и данас ће их представити др Даниела Королија-Црквењаков из Галерије Матице српске и Дејан Радовановић, др Богдан Јањушевић и Оливера Брдарић из Покрајинског завода за заштиту споменика културе” рекао је отварајући изложбу Зоран Вапа.


Извор: Саопштење Покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs