Вести


Представљена трогодишња сарадња српских и италијанских институција у области заштите и валоризације културног наслеђа

Нови Сад , 04. новембар 2015.
-A A +AПредстављена трогодишња сарадња српских и италијанских институција у области заштите и валоризације културног наслеђа.

Нови Сад , 04. новембар 2015. .

У Галерији Матице српске данас је одржана завршна конференција трогодишњег периода сарадње српских и италијанских институција на локалном развоју у области заштите и валоризације културног наслеђа. На конференцији је о досадашњим резултатима сарадње говорила управница Галерије Матице српске мр Тијана Палковљевић- Бугарски, док је у уводном делу, поздравне речи упутио покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић.
„После три године континуиране сарадње, данас имамо прилику да закључимо шта се све у претходном периоду урадило“ рекао је у свом излагању секретар Грујић и додао да је веома задовољан досадашњим резултатима, у којима је и Покрајински секретаријат за културу и јавно информисање учествовао, као институционални партнер. „Посебно ми је драго, што ће се ова сарадња у догледно време наставити потписивањем даљег Протокола о сарадњи, где би требало да се укључе и неке друге институције образовања и културе Војводине,“ закључио је Славиша Грујић.
Представљајући досадашњу сарадњу, управница Галерије Матице српске Тијана Палковљевић- Бугарски је истакла да се данашњом конференцијом завршава трогодишњи период (2012‒2015) сарадње италијанских и српских институција посвећених истраживању, заштити, презентацији и промоцији културног наслеђа у контексту одрживог развоја. Активности су биле везане за изложбе са представљањем уметности преломних раздобља у две земље: ренесансе у Италији и барока у Србији, одржане у Галерији Матице српске у Новом Саду („Хуманизам и ренесанса у Централним Апенинима. Паралеле”, 2013) и Националној Галерији Умбрије у Перуђи („Зографи. Српске иконе између традиције и модерности. Паралеле”, 2015). Кроз изложбе и пратеће каталоге истраживане су карактеристике и паралеле ова два, наизглед удаљена, културно-историјска раздобља. Такође, пажња је посвећена и управљању и едукативним програмима у музејима, науци у конзервацији и рестаурацији, интегралној заштити наслеђа и његовој презентацији. Све ово је реализовано кроз мулдитисциплинарну сарадњу бројних институција уз укључивање тема из области економије, науке, туризма, старих заната и других, а кроз њих су сагледани и други видови заштите и промоције територија са великим културним потенцијалом.
У тематском делу конференције учествовали су Ђовани Лука Делогу, историчар уметости Националне галерије Умбрије у Перуђи, Луиза Монтевеки, Министарство за културна добра и активности и туризам (Италија), Регионални секретар за Умбрију, Илијас Тасијас, координатор интеррегионалног територијалног пакта Апенино Ћентрале (Италија), Алесандра Ланћоти, професорка Правног факултета Универзитета у Перуђи (Италија) и Зоран Вапа, директор Покрајинског завода за заштиту споменика културе.
Поред сумирања резултата сарадње током претходне три године, данас је у згради Покрајинске владе, покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић примио у посету амбасадора Италије у Републици Србији Њ.Е. Ђузепеа Манца. Састанку су поред управнице Галерије Матице српске мр Тијане Палковљевић- Бугарски, присуствовали и чланови италијанске делегације.
Током разговора са амбасадором Манцом, секретар Грујић истакао је задовољство досадашњом сарадњом, изразивши наду да ће се у оквиру будућег Протокола о сарадњи укључити и неке друге институције образовања и културе из Војводине. „У протеклом периоду, поред регије Умбрија, имали смо лепу сарадњу и са регијом Фруили-Венеција-Ђулија, а волели бисмо да се културолошка сарадња прошири и на неке друге италијанске регије“, рекао је Грујић.
Амбасадор Манцо је истакао чињеницу да је овај вид сарадње оставио велики утисак са обе стране и изразио задовољство што ће се у догледно време наставити са сарадњом, јер као што Италија јесте велика сила у области културе, тако и Војводина са Србијом има шта да понуди.


Извор: ПС за културу и јавно информисање

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs