Вести


Представљен пројекат државне матуре

Нови Сад , 29. март 2019.
-A A +AПредстављен пројекат државне матуре.

Нови Сад , 29. март 2019. .

Пројекат под називом „Унапређивање образовања кроз увођење завршних испита на крају средњег образовања” данас је свечано представљен образовној заједници, јавности и медијима. Овај пројекат, који финансира Европска унија, покренут је почетком текуће године и његов циљ је да подржи израду савременог и ефикасног образовног система на територији Републике Србије, који ће допринети изградњи друштва заснованог на знању.

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, као и Педагошки завод Војводине активно учествују у спровођењу пројекта на територији АП Војводине. За чланове Одбора за управљање пројектом, између осталих, изабрани су и потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар ресорног секретаријата – Михаљ Њилаш, као и директор Педагошког завода Војводине – Јанош Пушкаш.

Поводом свечаности, Михаљ Њилаш похвалио је Министарство просвете, науке и технолошког развоја, с министром Младеном Шарчевићем на челу, због смелости и енергије уложене у спровођење реформи.

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар, на панел дискусији, изложио је и ставове о важности спровођења државне матуре на територији АП Војводине, где је систем образовања и васпитања јединствен.

„Захваљујући Уставу и законима, националне мањине имају право на образовање на свом матерњем језику, не само на територији покрајине, већ и на територији целе државе. У Војводини осим на српском језику, настава у средњим школама изводи се на пет језика – мађарском, словачком, румунском, русинском и хрватском. Треба на време припремити приручнике и комплетан материјал за полагање државне матуре и на језицима националних мањина.”

Полагање државне матуре улази у образовни систем у мају, односно у јуну 2021. године, чему претходи пробно полагање матуре у марту 2021. године. Државна матура намењена је ученицима који тада завршавају трећу или четврту годину средњег образовања.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић сматра да има довољно времена да се спроведу потребне припреме до тада. Приликом свечаног отварања пројекта изјавио је: „Ово је један битан моменат, сматрам да смо оправдали све оно што је до сада уложено у развој образовања. Важно је да се добро припремимо за предстојеће радове и да кажемо шта нам треба. Не морамо да се држимо ниједног познатог модела, у могућности смо да развијемо сопствени, у који ћемо укључити и елементе националних култура. Циљ је да друштво добије много боље обучене младе људе за живот.”

Пошто је процес припреме за увођење државне матуре комплексан и захтеван, Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице настојаће да пружи помоћ у организацији и реализацији пробног тестирања, превођењу различитих материјала на језике националних мањина и посредовању у комуникацији с школама, јединицама локалне самоуправе и другим субјектима према потреби.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs