Вести


Презентација јединственог информационог система за високошколске установе у Војводинe

Нови Сад , 30. јун 2014.
-A A +AПрезентација јединственог информационог система за високошколске установе у Војводинe.

Нови Сад , 30. јун 2014. .

Факултет техничких наука у Новом саду израдио је пројекат јединственог информационог система за високошколске установе у Војводини, који је данас представљен у организацији Покрајинског секретаријата за науку и технолошки развој.

„Имплементација овог, јединственог информационог система ће омогућити квалитетнију анализу, извештаје и размену података у области високог школства између Покрајинског секретаријата за науку и технолошки развој и високошколских установа у Војводини“, истакао је заменик покрајинског секретара за науку и технолошки развој проф. др Горан Стојановић у свом обраћању приликом отварања скупа.

„Приликом конституисања сектора високог образовања унутар Покрајинског секретаријата за науку и технолошки развој, потпредседник Владе АП Војводине и ресорни секретар проф др Драгослав Петровић одржао је радни састанак са деканима свих факултета у нашој покрајини и, том приликом, једно од датих обећања је било да ћемо у наредном периоду реализовати и јединствени информациони систем за област високог школства. Као што ће се данас видети ми испуњавамо дата обећања“, истакао је проф. др Горан Стојановић.

Подсетивши да у сектору науке постоји картон научних радника на територији АП Војводине који одлично функционише и омогућава сваком истраживачу са територије наше покрајине да редовно ажурира своје научне радове, проф. др Стојановић је навео и да администрација у Покрајинском секретаријату може све то да прати и да врши мониторинг.

„Захваљујући томе, сада смо у пројекту цитираности за научне истраживаче и научне раднике. Слично се жели остварити и у сектору високог образовања у свим високошколским установама, било да су финансиране од стране државе или су у приватном власништву. Циљ овог софтвера је да имамо увид у све акредитоване студијске програме на високошколским установама, списак свих запослених и у којим су звањима, колико студента је уписано и да ли је тај број већи од оног који је предвиђен дозволом за рад и оног колико је расписано конкурсом. Ово практично значи да правовремено и превентивно реагујемо ако нешто од тога изађе из одговарајућих граница. Наравно, високошколске установе ће имати могућност да ажурирају и да обнављају податке у том софтверу, а администрацији у Покрајинском секретаријату ће омогућити бољи увид, једноставнију комуникацију и брже реаговање на неке од представки. Све ово ће олакшати и надзор у нашој покрајини над високошколским установама и коректност њиховог рада."

„Ми смо исто тако,одмах на почетку рада конституисања сектора високог образовања унутар Покрајинског секретаријата за науку и технолошки развој, увели правило редовне инспекцијске контроле високошколских установа“.Како је још проф. др Стојановић рекао, данас је сектор високог образовања у Војводини један од најуређенијих на читавом нашем простору,а софтер ће допринети његовој још бољој уређености. Пожелевши успешан рад окупљенима, он је изнео уверење да ће читав овај систем бити код нас доведен до нивоа какав је заступљен у водећим европским земљама.

Тренутно стање развијености овог софтвера окупљенима је представио руководилац пројекта проф. др Бранко Перишић са Факултета техничких наука у Новом Саду, одржавши и кратак тренинг за његово коришћење.

Презентацији су присуствовали и продекани за наставу, као и сарадници задужени за акредитацију и ажурирање овог информационог система на високошколским институцијама у нашој покрајини.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs