Вести


Презентован програм рачунарске мреже сталне поставке Музеја Војводине - ТИМУС

Нови Сад , 15. децембар 2015.
-A A +AПрезентован програм рачунарске мреже сталне поставке Музеја Војводине - ТИМУС.

Нови Сад , 15. децембар 2015. .

У Музеју Војводине, данас је промовисан и презентован посебан софтверски програм рачунарске мреже сталне поставке Музеја Војводине - ТИМУС. Овим програмом акценат се ставља на видљивост и доступност сазнања о музејским предметима. Повезивањем базе података на сталној поставци Музеја преко тач скринова и андроид апликације за мобилне уређаје посетиоцима се пружа могућност да прегледају базу Музеја Војводине и тако добију сазнања о културном благу које није изложено на сталној поставци. На тај начин сваки посетилац може да „завири у музејске депое“ и открије део тајне коју су кустоси „дуго“ чували.

Почетком 21. века Музеј Војводине је први започео процес дигитализације културне баштине на територији АП Војводине. Увођењем информационих технологија у музеје, развијено је оригинално софтверско решење ИМУС кроз који се обрађује сваки музејски предмет. Тиме се добија јединствена документација, која је од непроцењиве важности у чувању културног наслеђа. Током 2014. године, покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић, уручио је лиценце за коришћење ИМУС-а музејским установама под матичном надлежношћу Музеја Војводине, чиме је започет шири процес дигитализације баштине у музејима. На тај начин сви музеји и музејске збирке у Војводини раде под истим софтвером и на исти начин.

Тим поводом данас је одржана свечана презентација пројекта, када су се након краће шетње са виртуелним кустосом обратили покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић и директорка Музеја Војводине др Агнеш Озер.

Према речима секретара Грујића, пре две године подржан је пројекат дигитализације Музеја, јер ово јесте пут којим треба да се иде и којим стремимо.

“Музеји света имају апликације које посетиоци користе на овај исти начин и задовољство је тим веће што данас и ми имамо чиме да се похвалимо и да кажемо да идемо даље”, рекао је секретар Грујић и додао да “то значи унапређење софтвера у коришћењу и употреби више светских језика, као и језика националних заједница у Војводини. Са друге стране, временом, створиће се и могућност за активнији приступ експонатима, али данас је важно да смо кренули добрим путем дигитализације и модернизације музеја”, закључио је у излагању Славиша Грујић.

Др Агнеш Озер, изразила је захвалност Покрајинском секретаријату за културу и јавно информисање на подршци у реализацији овог великог посла, који је омогућио да данас на савремен начин промовишемо 15.000 предмета, стварајући на тај начин заокружену слику музеја. “Ово је пример другим музејима и галеријама да крену путем дигитализције, која на посебан начин отвара сазнања посетиоцима и пружа видљивим сваки експонат културног наслеђа”, истакла је др Озер.

Уочи званичне презентације, одржан је и стручни део представљања новог музејског програма ТИМУС-а, о којем су говорили мр Тијана Станковић-Пештерац, Наталија Вуликић, мр Лидија Мустеданагић из Музеја Војводине и Златко Максер из Компаније “Позитив”. Према њиховим речима крајњи циљ Пројекта дигитализације културног наслеђа у музејима јесте видљивост и доступност података о предметима и умрежавање свих установа културе које се баве заштитом културне баштине на територији Републике Србије. ИМУС се користи у 21 музеју, музејским збиркама и галеријама, где је до сада дигитализовано око 65.000 предмета (од тога 15.000 у Музеју Војводине). Своју примену добио је и у Заводу за заштиту споменика културе града Новог Сада, где је 2014. године софтвер ИМУС модификован и назван ЗИМУС.
Током 2015. године, према пројекту Презентација ИМУС-а: база података културног наслеђа из збирки Музеја Војводине – Пројекат рачунарске мреже сталне поставке Музеја Војводине. За 2016. годину планирана су средства за повезивање базе Музеја Војводине на интернет презентацију и дигитализација Археоботаничке збирке.

Крајњи циљ дигитализације јесте видљивост и доступност података о културном наслеђу (покретним и непоктретним културним добрима) и умрежавање свих установа које се баве заштитом културне баштине у Републици Србији. Дигитализовањем фонда Музеја Војводине информације о њему постају доступне у сваком делу света, што је у складу са једним од главних задатака музеја – едукацијом и ширењем знања, као и представљањем културне баштине наше земље целом свету.


Извор: Саопштење Покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs