Вести


Природно-математички факултет у Новом Саду обележио 45 година рада

Нови Сад , 10. октобар 2014.
-A A +AПриродно-математички факултет у Новом Саду обележио 45 година рада.

Нови Сад , 10. октобар 2014. .

Природно-математички факултет Универзитета у Новом Саду обележио је 45 година од оснивања. Тим поводом, у Српском народном позоришту у Новом Саду, одржана је свечана академија, на којој су присуствовали професори и студенти овог Факултета, представници академске заједнице, амбасада, као и званичници из Града и Покрајине.

Уз кратки филм о Природно-математичком факултету од његовог оснивања 1969. године до данас, поручено је да се планови овог Факултета данас праве управо на темељу постигнутих резултата.
Честитајући јубилеј у име Покрајинске владе као оснивача Универзитета у Новом Саду и његових факултета, потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за науку и технолошки развој проф. др Драгослав Петровић, који је и сам цео свој радни век провео на ПМФ, поменуо је многе професоре, посебно професора Богољуба Станковића и професора Мирка Стојаковића, који су, својим ауторитетом и одговорноћу, дали немерљив допринос реномеу који данас овај факултет има.

«То су људи који су ударили темељ ПМФ, који данас представља врхунску институцију не само у региону, већ и у Европи», рекао је проф. др Петровић. «О томе говоре неспорни подаци. На последњој листи цитираности од пре две године, 17.642 цитата, према референтним базама података, припадало је ауторима са Природно-математичког факултета. За илустрацију, на другом месту је ФТН са 5.500 цитата. Поред тога, од 191 међународног пројекта у којима учествују научне инстутуције из Покрајине, 36 припада овом факултету».
Пожелевши очување постигнутог реномеа, проф. др Драгослав Петровић је поручио да ће ученици сигурно бити бољи од учитеља и поручио им да одрже ентузијазам и пожртвованост људи који су 45 година градили овај факултет.

Тим поводом, потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за науку и технолошки развој проф. др Драгослав Петровић уручио је проф. др Богољубу Станковићу специјалну награду за трајан допринос и укупну делатност на развоју науке у АП Војводини са новчаним делом од 100.000 динара. Професор Станковић који има 90 година наш је познати математичар и редовни члан Српске академије наука и уметности, и још увек учествује у раду ПМФ.

Природно-математички факултет је образовна и научна установа на којој се стичу знања и обављају научна истраживања из области биологије, хемије, физике, математике, информатике, географије, туризмолошке струке и заштите животне средине на пет департмана: Департману за биологију и екологију, Департману за физику, Департману за географију, туризам и хотелијерство, Департману за хемију и Департману за математику и информатику. Акредитовано је 49 студијских програма. Према речима ректора НУ проф. Др Мирослава Весковића, ПМФ је симбиоза различитих департмана, спојених у заједницу која добро функионише због своје комплементарности.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs