Вести


Промовисана књига Дору Босиока “Self portrait”

Нови Сад , 07. мај 2015.
-A A +AПромовисана књига Дору Босиока “Self portrait”.

Нови Сад , 07. мај 2015. .

Покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић данас је у Матици српској присуствовао промоцији књиге Дору Босиока “Self portrait”. На промоцији аутобиографије говорили су поред аутора, Југослав Влаховић, карикатуриста и илустратор и Слободан Ивков, историчар уметности и карикатуриста.

У име домаћина Матице српске обратио се председник проф. др Драган Станић, који је изразио задовољство што ова институција има част да промовише аутопортрет Дору Боисока, значајног ликовног уметника, цртача, дизајнера, илустратора и графичара. Прва едиција Матице српске објављена 1982 до 1988. године, била је осликана руком Дору Босиока и оне су у палети издања (од 1957. године), а из данашње перспективе изгледају најлепше.

О опусу аутора причали су Југослав Влаховић и Слободан Ивков, који су се сложили да је Нови Сад имао велике и сјајне цртаче попут Бранислава Радошевића, Градимира Смуђа, Шајтинца, Крчмара…Дору Босиока. Сви они били су цртачи, али Босиок је на неки начин зачетник онога што данас зовемо мултимедијалним уметником. Ова монографија пуно значи за грађење културе, јер она у својој форми јесте аутобиографија, монографија,породични албум, исповедана проза, путопис и има карактер лексикона савременика.

Секретар Славиша Грујић је изјавио да су овакве монографије само доказ и величина, колико се може урадити и као такве су важне не само за наше људе у овој Покрајини, већ и шире. Битно је неговати и ову врсту уметности, критички, са осмехом на лицу и без пардона, закључио је ресорни секретар.

Аутор књиге се захвалио свим промотерима овог издања, нагласивши да му је посебна част, што се то дешава у матичином здању,где је провео седам година свог радног века и остао пријатељ куће. У то време добио сам пет награда “Златно перо Београда”, три награде “Златне форме” и награду “Стражилово”.


Извор: Саопштење Покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs