Вести


Промовисан национални модел дуалног и предузетничког образовања

Нови Сад , 04. фебруар 2019.
-A A +AПромовисан национални модел дуалног и предузетничког образовања.

Нови Сад , 04. фебруар 2019. .

Национални модел дуалног и предузетничког образовања промовисан је данас представницима школа, компанија и градске администрације у Скупштини Града Новог Сада, у организцији Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Града Новог Сада и Привредне коморе Србије.

Покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице Михаљ Њилаш истакао је значај увођења дуалног образовања и подржао све активности и напоре које спроводе Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и Привредна комора Србије, а којима ће у успешној реализацији помоћи Секретаријат.

- Искуство примене принципа дуалног образовања, које је почело у машинству и електротехници, сада се преноси и на друга подручја рада, на друге компаније и друге школе. Све је веће интересовање и ученика и послодаваца, односно компанија да се активно укључе у овај процес. Тражећи ученике који ће учити кроз рад, самим тим они све више иницирају увођење нових дуалних образовних профила. Будући да ће Закон о дуалном образовању почети да се примењује од школске 2019/2020. године, Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, сагласно Закону о дуалном образовању, разматраће планирање дуалних образовних профила у сарадњи са школским управама. Сагледаћемо и потребе привреде, односно који су то послодавци за које је утврђено да испуњавају услове за извођење учења кроз рад и за која занимања су се они изјаснили да су им потребна – рекао је Њилаш.

Према речима помоћнице министра за дуално и предузетничко образовање и васпитање проф. др Габријеле Грујић, локална самоуправа има важну улогу у том моделу образовања, јер представља спону између привреде и образовања. Она је изјавила да су кључне теме нови закон о дуалним студијама, правилници из те области, ученичке компаније и развој предузетничких компетенција, а циљ је да се обједини процес стицања теоријских знања и практичних вештина.

Да је важно чути глас реалне привреде о томе какви су им кадрови потребни, јер без те комуникације нема успеха, рекао је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, истакавши да је заједнички циљ да млади лакше нађу посао, да остану да живе овде, те да њихова радна оспособљеност буде кључни фактор за привлачење нових инвестиција.

У презентацији Националног модела дуалног и предузетничког образовања, такође, учествовала је помоћница министра за предшколско и основно образовање и васпитање Весна Недељковић.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs