Вести


Проф. др Бојан Пајтић: Погон "Стамевски" пример успешног пословања домаћих инвеститора

Нови Сад , 27. јун 2014.
-A A +AПроф. др Бојан Пајтић: Погон "Стамевски" пример успешног пословања домаћих инвеститора.

Нови Сад , 27. јун 2014. .

Председник Покрајинске владе проф. др Бојан Пајтић и потпредседник проф. др Драгослав Петровић отворили су данас погон нових технологија у компанији “Стамевски” у Старој Пазови.

Укупна инвестициона вредност 113. погона из програма нових технологије, износи 73 милиона динара, од чега је Покрајинска влада преко Покрајинског секретаријата за науку и технолошки развој издвојила 20 милиона динара, за улагање у објекте и опрему.

Ова инвестиција је омогућила проширење постојећег производног погона уз примену нових технологија, то јест набавку савремене опреме - расхладне коморе и комора за брзо замрзавање. Тиме је омогућено побољшање квалитета производа и дистрибуција до крајњег корисника, као и могућност реализације знатно већег извозног програма.

У новом производном погону запослено је 30 нових радника директно у производњи и 80 радника кроз разне видове кооперације.

„Отварање новог погона у Старој Пазови, показало је да и те како домаћи инвеститори и привредници могу да реализују пројекте који доносе профит и нова радна места“, казао је председник Покрајинске владе проф. др Бојан Пајтић по обиласку погона. Он је додао да је посебно значајна чињеница да су око 90 одсто новозапослених жене. Због тога је, према речима председника Пајтића, та компанија успешна јер жене „када нешто раде, то раде систематичније и креативније“.

Председник Пајтић је додао да је покрајина у нови погон у компанији „Стамевски” инвестирала 20 милиона динара, те да ће та средства бити враћена кроз производе институцијама које за то имају потребу.

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за науку и технолошки развој проф. др Драгослав Петровић казао је да је да је нови погон у компанији „Стамевски”, 32. по реду у области производње хране који је отворен у Војводини. У те погоне области производње хране покрајина је уложила 790 милиона динара, приватни капитал је у висини око 3,2 милијарде динара, а запослено је 10.300 радника.

„Очито да овакви програми немају ваљану алтернативу“, казао је потпредседник Петровић. „С обзиром на то да је у току нови позив Покрајинске владе за отварање погона нових технологија, позивам инвеститоре који имају амбиције и тржиште да и даље сарађујемо на отварању нових погона и решавању горућег проблема у земљи, а то је незапосленост“, додао је проф. др Петровић.

Предузеће “Стамевски” из Старе Пазове, основано је 1953. године као традиционална пекара, а дугогодишње искуство временом се пренело и на посластичарске производе. Овај породични посао усавршаван је кроз генерације, што је омогућило континуитет у развоју и постепено увођење модерних стандарда. Производни погон је 2007. године пресељен у новоизграђени објекат, а од 2008. године процеси производње и пословања су сертификовани у складу са HACCP и ISO 9001:2008 стандардима.

Сви производи се и данас израђују искључиво на традиционалан начин уз примену нових технологија. Компанија “Стамевски”, под тржишно препознатљивим слоганом ''Мој слаткиш'', производи три врсте посластица: ситне колаче, комадне колаче и торте. Осим слатког, производња се проширује и на слани програм: производиће се хлеб и пецива на класичан начин, као и пецива од хељдиног брашна, брашна без глутена и брашна од бундеве голице.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs