Вести


Проф. др Драгослав Петровић најавио конкурс ''Право на прву шансу'' за незапослене докторе наука из Војводине

Нови Сад , 08. октобар 2014.
-A A +AПроф. др Драгослав Петровић најавио конкурс ''Право на прву шансу'' за незапослене докторе наука из Војводине .

Нови Сад , 08. октобар 2014. .

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за науку и технолошки развој проф. др Драгослав Петровић на данашњој конференцији за новинаре одржаној поводом отварања конкурса за незапослене докторе наука са територије Аутономне покрајине Војводине, изјавио је да су очекивани резултати ове активности да ниједно лице са звањем доктора наука не може бити незапослено у Војводини.

За реализацију конкурса у покрајинском буџету обезбеђена су средства да се преко научних института, Универзитета у Новом Саду и научних јединица са територије АП Војводине обезбеди прилика за сва лица са звањем доктора наука, да искажу своје потенцијале и креативне способности у најужој области свог стручног усмерења.

"На евиденцији Националне службе за запошљавање, на нивоу Покрајине, имамо 24 незапослена доктора наука. Међу незапосленима, доминирају доктори економских наука, чак пет, док су равномерно распоређени у широком спектру доктори наука из различитих области. Покрајина је обезбедила 30 милиона динара да се у наредних годину дана пружи шанса кроз одговарајуће пројекте, тиме што ће бити финансирани са нето зарадом од 65.704 динара, што одговара просечном износу који прописује Министарство образовања и науке на нивоу Републике за доцента односно научног сарадника", рекао је проф. др Драгослав Петровић.

Конкурс, односно јавни позив за незапослене докторе наука, биће објављен у петак, 10. октобра у "Политици", "Службеном листу АПВ, и на сајту Покрајинског секретаријата за науку и технолошки развој и трајаће до краја октобра.

Иначе, ''Право на прву шансу'' реализује се као наставак акције Покрајинске владе да ангажује незапослена лица са највишим научним звањима на пројектима из њихових стручних области. Професор др Драгослав Петровић је рекао да је Покрајинска влада пре две године реализовала прву фазу ове акције, када је на истоврстан конкурс пријављено 29 пројеката и одобрено 26 са исто толико кандидата.

"После две године, морам да констатујем да можемо бити задовољни резултатима. Већ током прве године, пет кандидата су научне институције примиле у радни односе, а након истека годину дана, још девет се запослило. Можемо рећи да смо у оквиру ове акције успели да 60 одсто доктора наука буде надиректније ангажовано у својој струци у оквиру високообразовних научних институција", рекао је проф. др Драгослав Петровић.

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за науку и технолошки развој изнео је податке о кадровским потенцијалима у области високог образовање и научног рада у Војводини, који показују, како је нагласио, да је у последњих пет година знатно измењена структура у корист млађих кадрова.

"Претходна анализа од пре пет-шест година показивала је да смо на Универзитету имали однос 4:1 у корист старијег кадра. У овом тренутку, чак 47,8 одсто представља млади кадар: асистенти, асистенти приправници, истраживачи сарадници и млади доценти. Кад се томе дода да је 42,4 одсто од укупно 4326 истраживача који су у нашој бази података млађи од 35 година, а ангажовани на нашим пројектима, онда такви подаци говоре о томе да дајемо шансу младим људима. Познато је да Војводина предњачи не само са бројем ИПА, већ и са другим пројектима. У овом тренутку, имамо 191 међународни пројекат, у којима учествују и институције из Војводине, што је, свакако последица унапређења кадровске политике коју смо водили у раду са младима", поручио је проф. Петровић.

Преузмите документа:

Office presentation icon Prezentacija-PravoNaPrvuSansu2014.ppt

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs