Вести


Радници „Агрожива“ само преко синдиката до лекара

Нови Сад , 15. децембар 2015.
-A A +AРадници „Агрожива“ само преко синдиката до лекара.

Нови Сад , 15. децембар 2015. .

„Војвођанска кућа здравља“ је део Програма развоја АП Војводине за период 2014-2020. године којег је једногласно донела Скупштина Аутономне покрајине Војводине, чији је циљ унапређење и промоција јавног здравља, превенција и рано откривање масовних незаразних болести, унапређење услова и квалитета пружених здравствених услуга, здравственог просвећивања становништва, развоја здравих стилoва живота, промена навика у вези исхране, физичке активности и других фактора значајних за спречавање или ублажавање фактора ризика за настанак хроничних незаразних болести.

Покрајинска секретарка за здравство, социјалну политику и демографију, проф. др Весна Копитовић је казала да се ово пре свега односи на осетљиве групе становништва, као што су особе угрожене проблемом сиромаштва, становници сеоских средина, особе са инвалидитетом, млади у ризику, стари, труднице, деца, жртве насиља, особе са ретким болестима, Роми, oболели од хроничних незаразних болести, ментално оболели и друге посебно осетљиве групе становништва.

На позив синдиката некадашњег индустријског гиганта „Агрожива“, екипа лекара из „Војвођанске куће здравља“ је посетила општину Житиште и прегледала више од 350 грађана. Запослени у овој компанији, чији се дојучерашњи успех сада види само у траговима, већ неколико година нису здравствено осигурани и не добијају плате, а жеља им је да истрају у својим захтевима да им се плати оно што су радили.

„Запослени у „Агроживу“ нису видели лекара годинама, не знају какво је њихово здравље, не узимају лекове јер не могу да их купе. Изузетан број пацијената је са врло високим крвним притиском, што представља велики фатор ризика, пуно је њих са повећаним шећером у крви, а да нису за то знали и релативно висок проценат пацијената је са поремећајима ритма рада срца. Изненађујуће је било што су појединци мислили да ми долазимо да урадимо њихове прегледе, да им дамо лекарско уверење о радној способности, како би добили посао. То су људи којима је потребна помоћ.“ – рекао је др Васа Петровић, директор Дома здравља Инђија који реализује пројекат „Војвођанска кућа здравља“.

Здравље ових људи је, више него очигледно, угрожено што представља последицу тешког начина живота. Све ово укупно треба да забрињава и њих, и лекаре, а пре свега оне који се поигравају њиховим здрављем и животима необезбеђујући им најосновније услове за живот и рад.

У оквиру пројекта „Војвођанске кућа здравља“ лекари су обишли 67 локација и прегледали више од 15000 грађана. Најчешћи проблеми су претерана тежина што чини узрок свих болести, од кардиоваскуларних до малигних, проблем са хипертензијом, који је доминантан на нашем тлу и шећерна болест која се провлачи већ дуги низ година.

„Више од половине прегледаних грађана има минимум три фактора ризика, а када се то деси пацијент је озбиљан кандидат за теже болести и прогноза за дужину квалитетног живота је много мања. Потребно је смањити постојеће факторе ризика и усвојити здраве стилове живота, јер највећа економска моћ сваке земље је здрава популација.“ – закључила је Копитовић.


Извор: Саопштење Покрајинског секретаријата за здравство, социјалну политику и демографију

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs