Вести


Радојевић: Заједничким инвестицијама решавамо проблем водоснабдевања Инђије

Нови Сад , 27. јун 2019.
-A A +AРадојевић: Заједничким инвестицијама решавамо проблем водоснабдевања Инђије.

Нови Сад , 27. јун 2019. .

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић, посетио је општину Инђија, где је заједно са председником Општине Владимиром Гаком, обишао радове на изградњи комуналне инфраструктуре, чију реализацију је финансијски подржао ресорни секретаријат.

Реч је о у укупно четири пројекта, чија реализација ће допринети побољшању услова за живот становника ове општине, посебно у области водоснабдевања.

„С обзиром на то да је питање водоснабдевања једно од горућих и да спада у приоритете за решавање, руководство Општине Инђија, у интересу њених грађана, предузело је све неопходне активности на припреми адекватне пројектно-техничке документације. На основу тога смо заједнички финансирали неколико капиталних инвестиција у водоснабдевању на територији општине Инђија“, изјавио је након пуштања у рад два нова бунара др Вук Радојевић.

Према његовим речима, ради се о два бунара Б24 који имају капацитет близу 18 литара у секунди, чиме ће се додатно повећати стабилност у водоснабдевању саме Инђије, али и осталих насељених места: Нови Карловци, Нови и Стари Сланкамен, Љуково, Јарковци.

Вредност ове инвестиције је око 24 милиона динара, а од тога је Покрајински секретаријат за пољопривреду издвојио око 19 милиона динара, а Општина Инђија око пет милиона динара.

Ресорни покрајински секретар је напоменуо да су многи бунари на територији општине Инђија стари 30 и више година, да су у значајној мери изгубили издашност, јер су у дугој експлоатацији и зато је неопходно да се у континуитету инвестира у нове бунаре и њихово опремање.

„Посебно треба нагласити најновији пројекат за који је уговор потписан 31. маја ове године, вредан око 28 милиона динара, где је Покрајина обезбедила око 20 милиона динара, за нове бунаре Б25, који ће додатно повећати капацитет инђијског изворишта и на тај начин ћемо бити у прилици да ставимо у функцију фабрику воде, где је пројектовани минимум од 150 литара у секунди. Инђија са два нова бунара има капацитет око 140 литара у секунди, а са још нова два имаће преко 160 литара у секунди. По први пут, имаћемо могућност да пустимо у рад и фабрику воде“, рекао је Радојевић.

Он је додао да је прошле године потписан и уговор за изградњу повезног цевовода између Инђије и Бешке, дугог око четири километра, и тај пројекат се управо завршава ових дана. Почиње у индустријској зони код „Грундфоса“ а завршава се код станице Бешка-Југ. На тај начин, и становници Бешке ће имати додатно водоснабдевање. Вредност ове инвестиције је преко 28 милиона динара.

За пројекат радове на канализацији у индустријској зони, који су данас обишли, заједнички је инвестирано око 12 милиона динара, што ствара услове, како је рекао Радојевић, и за привлачење инвестиција и отварање нових радних места.

„Препознавајући приоритетне проблеме грађана, а заједничким деловањем и заједничким финансирањем, можемо да одговоримо на проблеме грађана, у овом случају на проблем водоснабдевања у општини Инђија“, рекао је на крају Радојевић и додао да је укупна вредност инвестиција у протекле две-три године била близу 100 милиона динара. Покрајински секретаријат за пољопривреду је определио око 65 милиона динара, а остатак општина Инђија.

Председник Општине Инђија Владимир Гак је рекао да, како су обећали, тако су и радили, па је питање водоснабдевања на територији општине Инђија, која је до 2016. године у летњим месецима имала и рестрикције воде, сада решено.

„Ово је пети бунар урађен за мање од три године, и тако смо обезбедили довољну количину воде да инђијску фабрику воде ставимо у функцију“, рекао је Гак.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs