Вести


Радојевић и Јун о јачању сарадње српских и кинеских пољопривредника

Нови Сад , 28. фебруар 2017.
-A A +AРадојевић и Јун о јачању сарадње српских и кинеских пољопривредника .

Нови Сад , 28. фебруар 2017. .

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство мр Вук Радојевић примио је данас делегацију из Народне Републике Кине, на чијем челу је Цуи Јун, заменик генералног директора Кинеске академије за пољопривредни инжењеринг.

У разговору су разматране могућности за интензивирање сарадње у области пољопривреде, пре свега, у сегменту прераде пољопривредних производа. Акценат је стављен на обнављање и јачање сарадње када је у питању извоз домаћих пољопривредно-прехрамбених производа у Кину, и то кроз заједничко улагање у Србији које ће створити додатну вредност производа са којима може да се изађе на треће тржиште.

Радојевић је изразио задовољство због посете високе националне делегације из Кине, истакавши да је након посете кинеског министра пољопривреде Србији у јануару ове године, створена могућност за даље разговоре и успостављање чвршће сарадње у области пољопривредног сектора са партнерима из Кине.

Ресорни покрајински секретар је гостима из Кине, међу којима су били представници кинеског министарства пољопривреде, стручњаци из области пољопривреде и представници пољопривредних предузећа, представио мере подршке ресорног покрајинског секретаријата, пре свега, у развоју интензивне пољопривредне производње, као и потенцијале пољопривредно-прехрамбеног сектора.

Радојевић је нагласио да Покрајински секретаријат за пољопривреду своје мере подршке усмерава у правцу интензивне пољопривредне производње у жељи да оснажи пољопривреднике да буду конкурентни на домаћем и страном тржишту.

„Верујем да ће многи од њих наћи своју прилику и шансу у сарадњи са кинеским партнерима“, казао је секретар Радојевић и навео податак да је укупан извоз из Србије у Кину у износу од 10 милиона долара, од чега се 1,5 милион долара односи на пољопривредне производе.

Цуи Јун је изразио задовољство због прве посете Србији и Војводини, истакавши да је у фокусу даље јачање сарадње у области трговине и прераде пољопривредних производа кинеских и српских партнера.

Он је истакао да је у четири сфере постигнут консензус о јачању сарадње. То је најпре успостављање редовне комуникације и израда средњорочног плана за сарадњу.

Као посебно значајну, Јун је истакао заједничку сарадњу у области прераде пољопривредних производа, кроз заједничко улагање које ће створити додатну вредност производа са којима може да се изађе на треће тржиште. Јун је нагласио да је сарадњу могуће успоставити и у области логистике, кроз оснивање заједничких центара за логистику у важним регионима у Србији, међу којима је АП Војводина.

Према Јуновим речима могућност за сарадњу постоји у области истраживања и то пре свега када је реч о преради пољопривредних производа, стакленицима и коришћењу отпада од пољопривредне производње.

Пријему у Покрајинској влади присуствовали су представници Министарства пољопривреде и заштите животне средине Републике Србије, Привредне коморе Војводине, Института за ратарство и повртарство, Института БиоСенс, Института за низијско шумарство и тополарство, новосадског Пољопривредног факултета и Института за прехрамбене технологије.

Сусрет је реализован је у оквиру посете делегације Народне Републике Кине Републици Србији, у организацији Амбасаде Народне Републике Кине у Београду и Министарства пољопривреде и заштите животне средине Републике Србије.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs