Вести


Радојевић отворио међународно саветовање о производњи и преради уљарица

Херцег Нови , 19. јун 2017.
-A A +AРадојевић отворио међународно саветовање о производњи и преради уљарица.

Херцег Нови , 19. јун 2017. .

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство мр Вук Радојевић, отворио је данас у Херцег Новом, 58. саветовање „Производња и прерада уљарица“. Реч је о међународном стручном скупу у организацији Пословне заједнице “Индустријско биље”, новосадског Технолошког факултета и Института за ратарство и повртарство, који је окупио велики број домаћих и страних стручњака за уљарице и индустријска уља.

Радојевић је у изјави за медије истакао да Покрајинска влада и Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду у шумарство кроз мере аграрне политике препознају значај производње и прераде уљарица.

„Томе у прилог говори и конкурсна линија за суфинансирање набавке опреме за прераду уља. За ту намену ове године је издвојено 145 милиона динара, што је многоструко више од прошлогодишњих 38 милиона динара“, казао је секретар Радојевић.

Поред тога, произвођачима уљарица на располагању је и конкурсна линија за набавку нове прикључне и погонске механизације, коју Покрајинска влада први пут спроводи, и за коју, како је Радојевић навео, влада велико интересовање пољопривредника. Такође, према Радојевићевим речима, охрабрује и велико интересовање младих до 40 година у сеоским срединама за такозвани старт-ап програм, где млади пољопривредници могу да добију до 10 хиљада евра, од чега 75 одсто авансно.

„И овај скуп је прилика да промовишемо наше мере аграрне политике и позовемо произвођаче и прерађиваче уљарица да искористе могућности које су им на располагању“, рекао је Радојевић.

Секретар Радојевић је нагласио да је у протеклих неколико година евидентна тенденција смањења површина под житарицама, и повећање производње уљарица. Тако је ове године на 230 хиљада хектара посејана соја, што је значајан искорак у односу на претходну годину. У односу на вишегодишњи просек од 10 хиљада хектара, уљана репица је ове године посејана на око 38 хиљада хектара, док је сунцокрет на стабилних око 220 хиљада хектара.

„То обећава, да ће ова сезона бити успешна када су у питању уљарице, а Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду у шумарство ће свакако наставити да кроз своје мере аграрне политике подржава и произвођаче и прерађиваче уљарица“, казао је Радојевић.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs