Вести


Радојевић учествује на саветовању агронома Србије и симпозијуму о пољопривредној техници на Златибору

Нови Сад , 28. јануар 2019.
-A A +AРадојевић учествује на саветовању агронома Србије и симпозијуму о пољопривредној техници на Златибору.

Нови Сад , 28. јануар 2019. .

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић, поздравио је на отварању учеснике традиционалног Саветовања агронома и пољопривредника Србије и 45. Симпозијума „Пољопривредна техника“, који се, од 28. до 30. јануара, одржавају на Златибору.

Др Радојевић је нагласио да се у пољопривредној производњи, значајној за националну економију, сви расположиви ресурси морају ставити у функцију њеног развоја.

„Пољопривредна производња мора бити заснована на знању, иновацијама, савременим технолошким решењима, дигитализацији, као важним структурним елементима једне конкурентне, напредне и економски одрживе и тржишно оријентисане пољопривредне производње, чему треба да допринесе и овогодишње саветовање агронома и симпозијум о пољопривредној техници“, изјавио је др Радојевић.

Учествујући на панелу о унапређењу производње поврћа, др Радојевић је говорио о прекограничном пројекту AGRINNO, који има за циљ побољшање иновативног приступа пољопривреди како би се помогло незапосленим лицима која живе у сеоским насељима да се надограде потенцијални производни капацитети.
Покрајински секретаријат за пољопривреду по први пут се јавља као водећи партнер на пројекту, вредном 325 хиљада евра, који се финансира из Европске уније. Реч је о прекограничном пројекту AGRINNO који се реализује у сарадњи са Институтом за ратарство и повртарство Нови Сад и Фондом „Европски послови“, као и са мађарском жупанијом Чонград.

„Нови мерни инструменти представљају иновацију у производњи пластеника у Србији. Први иновативни пластеник са мерним инструментима за производњу поврћа постављен је управо на Институту за ратарство и повртарство, а едукативне радионице похађало је више од 100 учесника. Савремени пластеници биће постављени и у пољопривредним школама у Футогу , Вршцу и Руми и на тај начин би били формирани пољопривредни инкубатори, са циљем да мотивишу и едукују превасходно младе пољопривредне произвођаче у руралним срединама,“ рекао је др Радојевић.

Посебан акценат на симпозијуму о пољопривредној техници стављен је на имплементацију технологија прецизне пољопривреде. Обраћајући се учесницима на отварању, Радојевић је рекао да млади пољопривредници ту имају посебну улогу. Он је навео да ресорни секретаријат подржава младе пољопривреднике од 18 до 40 година у сеоским срединама, да набаве пољопривредну механизацију путем инвестиција у примарну биљну и примарну сточарску производњу и да је у буџету за 2019. годину повећен износ за аграрну меру подршке младима за 25 одсто, који, како је нагласио, и треба да буду носиоци развоја иновативне и конкурентније пољопривреде.

Саветовање агронома и пољопривредника, у организацији новосадског Института за ратарство и повртарство, представља традиционално место окупљања пољопривредних произвођача, врхунских стручњака и агронома, као и представника образовних и надлежних државних институција. Симпозијум о пољопривредној техници организовали су Национално научно друштво за пољопривредну технику и Департман уа пољопривредну технику новосадског Пољопривредног факултета.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs