Вести


Радојевић у Јужном Банату представио покрајинске мере аграрне политике

Нови Сад , 28. март 2017.
-A A +AРадојевић у Јужном Банату представио покрајинске мере аграрне политике .

Нови Сад , 28. март 2017. .

У оквиру редовних активности покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство, мр Вук Радојевић и директор Покрајинског фонда за развој пољопривреде Александар Богдановић заједно са сарадницима у Јужном Банату у општинама Ковин и Панчево пољопривредницима су представили актуелне мере аграрне политике намењене пољопривредницима на територији АП Војводине.

На трибини одржаној у општини Ковин, Радојевић је рекао да је намера и жеља ресорног секретаријата за пољопривреду да у директном разговору са пољопривредним произвођачима размени идеје и ставове о аграрним мерама које се спроводе за пољопривреднике у Војводини. Он је нагласио да су мере подршке на покрајинском нивоу усаглашене са републичким министарством за пољопривреду, као и то да су такође усаглашене мере између Секретаријата за пољопривреду и Покрајинског фонда за развој пољопривреде што раније није био случај.

Радојевић је подсетио присутне да је ове године у аграрном буџету Војводине за субвенције и бесповратна средства до 70 одсто више пара него прошле године. Навео је да је пољопривредницима на располагању низ конкурсних линија на које могу аплицирати, при чему је постотак повраћаја средстава до 60 одсто за регистрована пољопривредна газдинства односно до 70 одсто када је реч о младима до 40 година, женама и корисницима аграрних мера са територије покрајине где су отежани услови рада у пољопривреди. Највише интересовања међу пољопривредницима широм Војводине, како је истакао ресорни секретар, има за набавку нових погонских и прикључних машина.

"Огромно интересовање влада за ову меру, што говори о томе да смо донели праву одлуку када смо се определили да је уведемо у аграрне мере, али да је немогуће очекивати да у једној години сви они који су заинтересовани за куповину нове погонске или прикључне механизације задовоље потребе, јер није могуће, није реално, али је битно да смо кренули и већ сада на основу интересовања могу да тврдим да ћемо и у ребалансу буџета обезбедити додатна средства за ову меру, јер је интересовање огромно, али и што је још битније да ову меру планирамо и у наредном временском периоду и годинама, да пољопривредници могу да рачунају на континуитет у овој мери", навео је Радојевић.

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство изразио је задовољство због чињенице да влада огромно интересовање и за старт-ап програм, односно за меру подршке младима који су се определили да остану да живе у селу. У том погледу млади до 40 година моћи ће да рачунају на средства у износу до 10.000 евра, до 75 одсто бесповратних средстава, како би се определили да се баве пољопривредном производњом и започну агробизнис.

Директор Покрајинског фонда за развој пољопривреде Александар Богдановић, изјавио је да у оквиру тог фонда има 12 кредитних линија, да се у току грејс периода не зарачунава камата чак ни она интеркаларна. Он је додао да каматна стопа за кредитну линију за набавку система за наводњавање износи до један одсто, а за све остале мере камата је до 1.5 одсто на годишњем нивоу. „Дужина грејс периода је прилагођена врсти пољопривредне производње, како би пољопривредници могли лакше сервисирати кредитне обавезе према фонду“, додао је Богдановић.

Осим у општини Ковин, актуелне мере аграрне политике презентоване су и на трибини одржаној у општини Панчево. Градоначелник Панчева Саша Павлов изразио је задовољство што су пољопривредници са територије њихове општине имали прилику да од покрајинског секретара за пољопривреду, водопривреду и шумарство мр Вука Радојевића и директора Покрајинског фонда за развој пољопривреде Александра Богдановића чују на које видове подршке могу да рачунају у пољопривредној производњи у Војводини. На трибини је осим представљања актуелних конкурсних линија за регистрована пољопривредна газдинства, било речи и о конкурсима на које могу аплицирати локалне самоуправе, а односе се на уређење некатегорисаних пољских путева и отресишта, уклањање дивљих депонија са државног пољопривредног земљишта, комасацију земљишта, као и уређење каналске мреже.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs