Вести


Радојевић: Циљ нам је подршка младим генерацијама нових пољопривредника у Војводини

Нови Сад , 15. септембар 2017.
-A A +AРадојевић: Циљ нам је подршка младим генерацијама нових пољопривредника у Војводини.

Нови Сад , 15. септембар 2017. .

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство мр Вук Радојевић уручио је данас 94 уговора корисницима, који су остварили ово право на основу конкурса намењеног за подршку младима у руралним подручјима на територији АП Војводине у 2017. години.

Радојевић је истакао да је реч о новој инвестицији у пољопривреди, за коју је ресорни секретаријат издвојио 100 милиона динара, а чија укупна вредност износи oko 165 милиона динара.

„Ово је мера аграрне политике која се по први пут спроводи, и којом конкретно стимулишемо млађе пољопривредне произвођаче до 40 година. То је био циљ овог конкурса и представља подстицај Покрајинске владе, како би се допринело останку младих на селу и демографској обнови села у Војводини“, истакао је Радојевић. Он је додао да је, истовремено, омогућено да 35 нових пољопривредника, а који то до сада нису били у прилици да учине, приликом потписивања ових уговара и региструју своје газдинство и заснују своју пољопривредну производњу.

Покрајински секретаријат је овом конкурсном линијом подржао даље унапређивање и развој примарне биљне и сточарске пољопривредне производње, али исто тако, према речима мр Радојевића, и прераду меса, млека, воћа, поврћа и грожђа. Секретаријат ће 75 одсто ових средстава авансно исплатити младим пољопривредницима, а 25 одсто након реализације инвестиције. Минималан износ који је додељиван је до 500 хиљада динара, а максималан који је неки пољопривредни произвођач могао остварити путем овог конкурса 1,2 милиона динара.

Највеће интересовање владало за даљи развој и унапређивање биљне производње, и према речима мр Радојевића, у ову област укупна инвестиција износи близу 115 милиона динара и потписаних 63 уговора. У области унапређивања развоја сточарства, данас је потписано 28 уговора вредности 44,5 милиона динара, док су у осталим областима потписана три уговора у вредности 4,5 милиона динара.

Ресорни секретар је изнео интересантан податак да од 94 потписника данашњих уговора, 44 су жене и исто толико њих су млађи од 25 година, као и да чак 24 лица поседује високу стручну спрему.

Радојевић је позвао војвођанске пољопривреднике да се и даље пријављују на актуелне конкурсе, истакавши да ће, с обзиром на интересовање, ова мера мора бити приоритетна и у 2018. години.

Поводом предузимања мера на плану ублажавања последица од суше у нашој покрајини, мр Радојевић је најавио да ће ускоро са ресорним Министарством, а након потпуних информација са терена, после жетве, јавности бити представаљен предлог мера за ублажавање последица суше.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs