Вести


Размена искустава у области пољопривреде

Нови Сад , 24. август 2016.
-A A +AРазмена искустава у области пољопривреде .

Нови Сад , 24. август 2016. .

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство мр Вук Радојевић, изјавио је данас приликом сусрета са делегацијом Парламента и Пољопривредне коморе Аустрије, да је размена искуства са аустријским пољопривредницима важна за Србију у процесу приближавања Европској унији, те да је неопходно да искористимо све примере добре праксе, који ће допринети бржем развоју домаће пољопривреде.

На предавању које је организовано на Институту за ратарство и повртарство у Новом Саду, ресорни покрајински секретар упознао је госте из Аустрије и са мерама аграрне подршке Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство.

„Наша намера је да тешење сарађујемо са развијеним пољопривредним регијама, како у Аустрији, тако и у Француској, Холандији…, те да њихова позитивна искуства применимо у АП Војводини, како бисмо унапредили пољопривреду. Неопходно је и да се праве озбиљни конзорцијуми домаћих и страних партнера, како бисмо лакше конкурисали за средства из ЕУ фондова“, рекао је мр Вук Радојевић додајући да та сарадња треба да укључи и научне институције из области пољопривреде.

Председник Пољопривредне коморе Аустрије Херман Шултес, истакао је да је у процесу приближавања Европској унији важно да постоји јако заступништво интереса пољопривреде.

„Пољопривредницима из Србије и АП Војводине нудимо подршку у оснивању одговарајућих заступништава интереса“, рекао је Херман Шултес додајући да је аустријска Пољопривредна комора такву подршку већ пружала и другим земљама на путу ка Европској унији. Додао је и да у Аустрији постоји Агенција за плаћања, која реализује све програме субвенција и подршке пољопривредницима који се спроводе у тој земљи, те да би она могла да послужи као пример за развој сличне агенције у нашој земљи.

Председник Одбора за пољопривреду у аустријском Парламенту Јакоб Ауер такође је истакао значај сарадње у области пољопривреде између АП Војводине и Аустрије.

„Ако пољопривредници у целој Европи сарађују, много тога заједно могу да остваре“, рекао је Јакоб Ауер и изразио спремност аустријских институција да поделе искустава у реализацији мера подршке својим пољопривредницима.

Посету делегације Парламента Аустрије АП Војводини, организовао је Кристијан Бравенц, аташе за пољопривреду, шумарство и заштиту животне средине у Амбасади Аустрије.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs