Вести


Саопштење Покрајинског секретаријата за енергетику и минералне сировине

Нови Сад , 14. април 2016.
-A A +AСаопштење Покрајинског секретаријата за енергетику и минералне сировине.

Нови Сад , 14. април 2016. .

Покрајински секретар за енергетику и минералне сировине, мр Ненад Станковић, потписао је уговоре по основу два конкурса Секретаријата, који су били расписани у марту ове године, а чији је циљ промовисање обновљивих извора енергије и енергетске ефикасности.

Конкурси су намењени индивидуалним пољопривредним газдинствима. Први конкурс се односи на енергетски одрживе фарме. Укупан износ средстава износи 45 милиона динара. На конкурс се пријавило двадесет и пет апликаната, а укупан износ тражених средстава је 88 милиона динара. На основу прегледа стручне комисије, утврђено је да је 18 апликаната испунило све формалне услове, али ниво тражених средстава износио је 62 милиона. Након рангирања по објављеним критеријумима, уговори се потписују са 13 пољопривредних газдинстава у износу од 45 милиона динара, рекао је секретар Станковић и додао да ће свим газдинствима бити умањена средства за око 100 хиљада динара, како би се испуниле обавезе према свим данас присутним газдинствима.

Други конкурс односи се на примену соларне енергије у заливним системима. Реч је о малим мобилним заливним системима, који користе сунчеву енергију. Њиховим радом, могуће је наводњавати од пола хектара до пет хектара пољопривредне површине, у зависности од снаге соларних панела и припадајуће опреме.

За овај конкурс пријавило се тридесет и четири апликаната, од којих су двадесет и три апликанта испунили све услове, али су потраживања била петнаест милиона, а по конкурсу је предвиђено десет милиона динара. Потписано је укупно шеснаест уговора, а смањења у односу на тражена средства износе у просеку око десет хиљада динара.
Како је секретар Станковић нагласио, улагања ће бити исплаћена у року од три до седам година, у зависности од снаге система који се користи.

Оба конкурса имају за циљ замену фосилних горива обновљивим изворима енергије. У првом случају је реч о примени биомасе, која је свакако присутна на пољопривредним газдинствима, док је по другом конкурсу реч о примени соларне енергије, јер је реч о пољопривредним површинама, које немају приступ јавној дистрибутивној мрежи. Да би се вршило наводњавање, користе се агрегати, који много троше фосилна горива, али применом соларне енергије, путем соларних панела, нема трошкова за енергенте. Значајно је и то што се потреба за наводњавањем поклапа са сушом, односно, са сунчаним данима, чиме се обезбеђују потребе пумпе која врши наводњавање. У случају облачности, у тим системима налазе се и акумулатори, који обезбеђују даље наводњавање.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs