Вести


Саопштење Покрајинског секретаријата за привреду, запошљавање и равноправност полова

Зрењанин , 19. јул 2013.
-A A +AСаопштење Покрајинског секретаријата за привреду, запошљавање и равноправност полова.

Зрењанин , 19. јул 2013. .

Саопштење Покрајинског секретаријата за привреду, запошљавање и равноправност полова поводом смене успешних менаџера у војвођанским предузећима и постављања кадрова по страначкој припадности - Уместо реализације прокламованог принципа департизације и поштовања стручних квалитета и квалификација за обављање одговорних дужности, у последњих неколико месеци се, од стране актуелне власти, смењују изузетно успешни менаџери у значајним војвођанским предузећима, а постављају нови директори и чланови надзорних одбора, изабрани искључиво по страначким критеријумима.
Користећи чињеницу да од стране надлежних републичких органа никада није извршена законска обавеза преноса средстава АП Војводини за остваривање њених надлежности и да је Војводина због тога противзаконито лишена учешћа у управљању предузећима са елементима државног власништва, органи управљања и менаџерски тимови се постављају искључиво по критеријуму припадности странкама на власти на републичком нивоу, док се немилосрдно смењују директори и менаџерски тимови који су пословали изузетно успешно.
Последњи такав случај је постављање познатог новосадског лекара на место директора а.д. Лука Нови Сад, који је одлуком Скупштине, чија се легалност оспорава, сменио изузетно успешног директора овог предузећа и његов тим, под чијим руководством је пословање било изузетно успешно и профитабилно, а Лука стекла статус европске и најуспешније у Србији. Наравно, Влада Војводине је потпуно игнорисана, иако је управо захваљујући одлуци Извршног већа АП Војводине из 2008. године спречена приватизација Луке, од када је и започет њен потпуни опоравак, а Лука постала један од главних чинилаца будућег привредног развоја Војводине, по плановима који су усвојени од стране Скупштине АП Војводине, а на предлог Владе АП Војводине.
Да ли је постављање лекара за директора Луке Нови Сад та прича о департизацији и да ли су доносиоци овакве одлуке свесни колико су понизили привреду, јер је очигледно да, по њима, привредне субјекте може да воде лица из сваке професије. Постављамо оправдано питање креаторима овакве политике, да ли би смели да на место хирурга поставе саобраћајног инжењера, или само привреда миже да трпи све.
Случајеви "Житопродукта" из Зрењанина и Пољопривредног предузећа "Алекса Шантић" из Алексе Шантића, где су ових дана такође смењени директори који су предузећа уништена неуспешним приватизацијама, успели да доведу до стабилног пословања, као и смена директора Новосадског сајма и Института за ратарство и повртарство - раније, указује да овакво понашање добија размере епидемије.
Покрајински секретаријат за привреду, запошљавање и равноправност полова захтева од надлежних републичких органа да престану са сменом успешних директора и постављањем страначких кадрова, јер то штети интересима привреде у АП Војводини, која је и по извозним резултатима и по привлачењу страних инвестиција, као и по свим економским критеријумима још увек најперспективнија у Републици Србији.

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs