Вести


Саопштење Покрајинског секретаријата за финансије поводом Фискалне стратегије за 2016. годину

Нови Сад , 03. децембар 2015.
-A A +AСаопштење Покрајинског секретаријата за финансије поводом Фискалне стратегије за 2016. годину .

Нови Сад , 03. децембар 2015. .

Након „само“ пет и по месеци кашњења, уместо 15. јуна, Влада Републике Србије усвојила је Фискалну стратегију за 2016. годину са пројекцијама за 2017. и 2018. годину, тек 28. новембра 2015. године. Новина је да је као саставни део фискалне стратегије по први пут дат и биланс приходне и расходне стране општег сектора државе у 2016. години, па и буџета Војводине.

Фискалном стратегијом су по први пут јасно дефинисани укупни приходи и расходи буџета Покрајине и јасно исказана моћ и недодирљивост министра финансија и републичке Владе којима ништа није свето, а све дозвољено.
Сада се јасно и транспарентно манифестује моћ и показује да је Влада и изнад Устава и изнад сваког закона.

Најмањи обим буџета Покрајине у 2016. години према Уставу морао би да износи 58 милијарди динара, јер је то 7% пореских прихода буџета Републике Србије - 829,6 милијарди динара. Међутим накалемљени приходи буџета Покрајине са трансферима за финансирање надлежности Републике достигли су свега 44,8 милијарди динара, или 5,4% пореских прихода буџета Републике. Од овог износа трансферна средства којима Република извршава своје обавезе износе 27,3 милијарде динара.

Стварни приходи буџета Покрајине, из којих ће Покрајина финансирати све своје надлежности, утврђени су у износу од свега 17,5 милијарди динара. До 58 милијарди динара недостаје преко 40 милијарди динара – и то је унапред пројектован „Уставни“ дуг Републике Србије према Покрајини.

Ово је убедљиво најнижи ниво пројектованих прихода буџета Покрајине од доношења Устава до данас. Од свих нивоа власти једино су порески приходи буџета Покрајине пројектовани на нижем нивоу од остварења у 2014. години и то за 2,7 милијарде динара, или са падом од чак 19,6%. Из пореских прихода, који су пројектовани на 11,1 милијарду динара, покрајинска администрација треба да финансира све своје надлежности утврђене Уставом, законом и Статутом у 2016. години. Колико је овај износ понижавајући за грађане Војводине најбоље говори податак да је крајем прошле године Влада издвојила преко 13 милијарди динара из републичког буџета само за покриће дела губитка Железаре Смедерево.

Оно што је специфично за Устав Републике Србије је то да је он требао да буде гаранција да ће се три седмине покрајинског буџета користити за финансирање капиталних расхода. Управо ова уставна одредба требало је да представља полугу за покретање развоја Војводине путем убрзаних улагања, пре свега у путну мрежу, комуналну инфраструктуру, подстицање улагања у привреду, а што би све за циљ имало - повећање запослености и стандарда становништва.
Нажалост, самовољом властодржаца, у инфраструктуру Покрајине ће се у наредној години уместо 24,9 милијарди динара, издвојити четрнаест пута мање средстава - свега 1,8 милијарди динара.

Толико о правној држави и владавини права. Толико о безбројним најавама и обећањима министра Вујовића како ће се лично заложити да се питање финансирања Војводине још почетком ове године уреди по угледу на најбољу праксу у свету. Сада је сасвим очигледно да питање финансирања Војводине није економска, него политичка категорија, а све под слоганом „може ми се“.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs