Вести


Саопштење са седнице Владе АП Војводине

Нови Сад , 17. април 2013.
-A A +AСаопштење са седнице Владе АП Војводине.

Нови Сад , 17. април 2013. .

Нови Сад, 17. април 2013. године - На данашњој седници, којом је председавао др Бојан Пајтић, Влада АП Војводине прихватила је Информацију о воћарској производњи у 2012. години. Чланови Владе констатовали су да ова грана, због низа упоредних предности у односу на друге гране пољопривреде, представља реалну основу да Војводина буде међу водећим воћарским регионима у Европи. Највише директних инвестиција у пољопривреду долази у воћарску производњу и индустрију и то у два региона: Телечку и Фрушку гору. Поред великог потенцијала, још није у довољној мери искоришћен капацитет јужног Баната за развој воћарства.
Неопходно је увести подстицајне мере у воћарству, констатовала је Покрајинска влада. Иако Покрајина нема надлежности у области воћарства, Покрајински секретаријат за пољопривреду, у 2013. години, преко Програма заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта, финансираће изградњу, реконструкцију и санацију система за наводњавање и набавку опреме за наводњавање у износу од 175 милиона динара. Како је потребно осавременити сортимент и гајити врсте воћа којима одговара поднебље Војводине, Покрајински секретаријат за пољопривреду, са износом од три милиона динара, суфинансираће израду пројекта „Рејонизација подручја погодних за семенску, повртарску и воћарску производњу у АП Војводини". Једна од мера подстицаја развоја воћарства, вредна 160 милиона динара, биће подизање противградних мрежа са наслоном. За набавку опреме за хладњаче и опреме за прераду воћа планиран је изнод од пет милиона динара.

Влада Војводине доставиће информацију о воћарству Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде. Влада предлаже да се убрза рад Комисије за израду рејонизације воћарства, како би се што пре дефинисали рејони за гајење воћа. Републичкој администрацији Покрајинска влада предложиће да настави са мерама подршке, као што су подстицаји за подизање нових интензивних воћних засада, развоја органске производње воћа и осигурање воћних засада и сертификованог садног материјала.Влада Војводине задужила је Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство да и даље спроводи подстицаје у воћарству, предвиђене програмима руралног развоја и заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта. Покрајинском фонду за развој пољопривреде и Развојном фонду АП Војводине наложено је да обезбеде кредитне линије за подизање нових интензивних засада са квалитетнијим сортиментом, за набавку противградних мрежа са наслоном и система за наводњавање, за подизање матичњака безвирусних сорти и подлога и сертификованог садног материјала.Влада Војводине разматрала је информацију Покрајинског секретаријата за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу о пројектним активностима Еврорегионалне сарадње "Дунав-Криш-Мориш-Тиса - ДКМТ", која се више од деценије успешно реализује између АП Војводине и жупанија у Мађарској и Румунији. Од 2004. до 2012. године, заједнички је реализовано низ пројеката који се односе на Војводину, у вредности од 1,2 милиона евра. У току су пројекти, вредни више од 1,5 милиона евра: израда идејног пројекта железничке пруге Сегедин - Реске - Хоргош - Суботица и пратеће документације за железничку пругу Суботица - Чикерија - Бачалмаш - Баја; израда "музејског пасоша", који љубитељима треба да омогући да посећују све музеје у региону са обједињеном улазницом. Током сарадње у ДКМТ-у, за Војводину и локалне самоуправе набављена је опрема за реаговање у ванредним ситуацијама - гумени чамци, спасилачки прслуци, пумпе за воду, генератори, шатори, јавна расвета. Опрема је вредна 630 хиљада евра.Влада Војводине донела је Одлуку о мрежи установа студентског стандарда, чији је оснивач АП Војводина. Мрежу установа студентског стандарда чине Студентски центар Нови Сад" у Новом Саду, Студентски центар у Суботици и Студентски културни центар у Новом Саду. Студентски центар у Новом Саду чине студентски домови ''Слободан Бајић'', ''Вељко Влаховић'', ''Фејеш Клара", ''23. октобар", ''Сајмиште", "Проф. Живојин Ћулум", ''Цар Лазар" и ''Никола Тесла'' у Новом Саду, студентски дом ''Михајло Предић - др Миша'' у Зрењанину, студентски дом ''др Зоран чинђић'' у Сомбору, те три студентска ресторана у Новом Саду. Студентски центар у Суботици чине студентски домови "Иво Лола Рибар" и "Боса Милићевић" у Суботици и два студентска ресторана.

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs