Вести


Саопштење са седнице Владе Војводине

Нови Сад , 22. јануар 2014.
-A A +AСаопштење са седнице Владе Војводине.

Нови Сад , 22. јануар 2014. .

Влада АП Војводине је на данашњој седници, којој је председавао потпредседник Владе АПВ проф. др Драгослав Петровић, размотрила и усвојила информацију о учешћу АП Војводине у преговорима о чланству Републике Србије у Европској унији. Процес преговора за чланство у ЕУ у суштини подразумева рад на унутрашњем плану у смислу усвајања правних тековина ЕУ и њихове имплементације, односно реформских корака, при чему је неопходан консензус свих актера.
Аутономна Покрајина Војводина активно је била укључена у фазе које су претходиле отварању преговора о чланству Републике Србије у Европској унији. Након консултација са шефом Преговарачког тима за вођење преговора о приступању Републике Србије Европској унији Тањом Мичевић, у октобру прошле године у Влади Војводине, договорено је да чланови Владе АПВ и експерти које Влада АПВ предложи, узму учешће у свим телима и по свим преговарачким поглављима процеса преговарања. Поводом учешћа у процесу преговора о чланству наше земље у Европској унији, тренутно је ангажовано 65 представника покрајинске администрације и других покрајинских институција, који су прошли обуке за учешће у преговарачком процесу.
Влада Војводине је на данашњој седници донела закључак према којем очекује да представници из покрајине буду најдиректније укључени у широк круг питања, која су тема претприступних разговора. Покрајинска администрација ће све своје капацитете ставити на располагање институцијама које координирају ове активности, истиче се у закључку.

Иначе, АП Војводина доставила је Канцеларији за европске интеграције Владе Републике Србије Информацију о Одговорима Аутономне Покрајине Војводине на Упитник Европске комисије у циљу припреме мишљења о захтеву Републике Србије за чланство у Европској унији из јануара 2011. године. Информација је инкорпорирана у обједињеном одговору на упитник, који је Република Србија доставила Европској комисији.
На седници је размотрена и информација о обухвату деце обавезним припремним предшколским програмом са освртом на инклузивно васпитање и образовање у предшколским установама у школској 2013/2014. години. Констатовано је да се број предшколских установа у нашој покрајини није променио. Поред 44 предшколске установе, припремни предшколски програм за децу у години пред полазак у основну школу, остварују се и у 52 основне школе. У школској 2013/2014. години припремним предшколским програмом у предшколским установама и основним школама у Аутономној Покрајини Војводини, обухваћено је укупно 18.210 деце распоређене у 1.079 васпитних групa. Од тог броја, припремним предшколским програмом у предшколским установама обухваћено је 16.724 или 91,84% деце у 979 васпитних група. У организацији основних школа припремним предшколским програмом обухваћено 1.486 или 8,16% деце, распоређене у 100 васпитних група. Укупан број деце у односу на прошлу школску годину мањи је за 600 или 3,19%, што је условљено демографским падом.
Чланови Владе Војводине усвојили су и информацију о пријему ученика у домове ученика на територији АП Војводине у школској 2013/2014. години. У 13 домова у АП Војводини, ове школске године је конкурисало 3.088 ђака, од којих је примљено 2.712 корисника. У односу на претходну школску годину, број примљених ученика у домове јесте већи за 36 ученика.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs