Вести


Саопштење са седнице Покрајинске владе

Нови Сад , 01. март 2017.
-A A +AСаопштење са седнице Покрајинске владе.

Нови Сад , 01. март 2017. .

Покрајинска влада усвојила је на данашњој седници, којом је председавао Игор Мировић, Информацију о финансирању и управљању пројектом изградње зграде Института БиоСенс и набавке научноистраживачке опреме у оквиру пројекта „Антарес“.

На седници је усвојен и текст споразума који ће ради реализације овог пројекта закључити Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност у име инвеститора, Аутономне покрајине Војводине, са Министарством просвете, науке и технолошког развоја као финансијером, Институтом БиоСенс као корисником зграде и Канцеларијом за управљање јавним улагањима Владе Републике Србије као координатором Пројекта. Изградња нове зграде Института БиоСенс требало би да се реализује током периода од три године.

Институт БиоСенс, чији је оснивач АП Војводина, јесте Истраживачко развојни институт за информационе технологије биосистема из Новог Сада, који је освојио прво место у Европи у оквиру најпрестижнијег позива Европске комисије Хоризонт 2020 – Тиминг. Овај позив Европске комисије био је намењен стварању европских центара изврсности у научним истраживањима, њиховој примени и стварању иновација. У конкуренцији од скоро 200 пројеката из целе Европе, у којима су учествовале најјаче европске научноистраживачке институције, након двогодишњег вредновања, пројекат „Антарес“ освојио је убедљиво прво место, испред свих земаља ЕУ, и то као једини финансирани пројекат ван Европске уније.

Са буџетом од чак 28 милиона евра, од чега 14 милиона представљају бесповратна средства ЕУ, а 14 милиона национално суфинансирање које је већ обезбеђено, циљ „Антареса“ је да развије Институт БиоСенс у Европски центар изврсности за напредне технологије у области одрживе пољопривреде. Кроз синергијски развој два најперспективнија сектора Србије, ИТ и пољопривреде, „Антарес“ ће се фокусирати на развој одрживе пољопривреде као најзначајнијег сегмента домаће индустрије, на трансфер иновација из истраживања у привреду и на убрзан економски развој земље.

Реализацијом овог пројекта ће се, уз отварање око 150 нових радних места у науци, задржати најбољи млади стручњаци у земљи и привући најбољи истраживачи из иностранства.

На данашњој седници Покрајинске владе донето је и решење да се из текуће буџетске резерве усмери 600 хиљада динара Институту за здравствену заштиту деце и омладине Војводине, за финансирање пројектне документације за потребе доградње простора за смештаj магнетне резонанце.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs