Вести


Саопштење са седнице Покрајинске владе

Нови Сад , 30. март 2016.
-A A +AСаопштење са седнице Покрајинске владе.

Нови Сад , 30. март 2016. .

Покрајинска влада позвала је данас Владу Србије да стави ван снаге закључак од 11. марта ове године, у ком се локалним самоуправама препоручује, да се узурпаторима државног пољопривредног земљишта дозволи да до 1. маја пријаве своју узурпацију, те да се са њима закључи вансудско поравнање, где ће цена бити просечна за изнајмљивање земљишта на територији покрајине Војводине. Како је наведено, овом препоруком Владе Србије подстиче се незаконито заузимање пољопривредног земљишта, уместо да се инсистира на поступку и условима који су прописани Законом о пољопривредном земљишту.

У закључцима које је Покрајинска влада данас усвојила поводом покушаја легализације незаконитог коришћења пољопривредног земљишта у државној својини у АП Војводини, позивају се и председници општина и градоначелници градова у Војводини да, водећи рачуна о законитости, не прихвате спорне препоруке Владе Србије.

Истовремено, позива се и Министарство пољопривреде и заштите животне средине да извести јавност о томе ко су узурпатори пољопривредног земљишта у државној својини на територији Града Сомбора, те да се против њих предузму законом прописане мере.

Наиме, почетком 2016, на територији Града Сомбора, јавности непозната лица, узурпирала су око 5300 хектара пољопривредног земљишта у државној својини. О узурпацији је обавештено Министарство пољопривреде и заштите животне средине, које није предузело законом прописане мере, што је изазвало узнемиравање јавности. Након протеста пољопривредника, Министарство је преко пољопривредне инспекције урадило инспекцијски надзор на територији Града Сомбор. Међутим, налаз инспекције никада није јавно објављен. Ресорна министарка је у више наврата изјавила да је наведеним инспекцијским надзором утврђено ко су узурпатори и која површина је у питању, те да ће Министарство предузети законом прописане мере. Уместо тога, Министарство је предложило Влади Републике Србије доношење закључка којим се предлаже да се узурпација легализује.

У предложеним закључцима Покрајинске владе, позива се Министарство пољопривреде и заштите животне средине да благовремено спроведе све законом прописане активности на спровођењу поступка давања у закуп пољопривредног земљишта у складу са одредбама Закона о пољопривредном земљишту.

Усвојен је, такође, и закључак којим се ресорно републичко министарство позива да без одлагања приступи изради новог Закона о пољопривредном земљишту, јер се постојеће решење, већ на првом кораку, показало као веома лоше.

Предложени закључци биће упућени Скупштини АП Војводине на разматрање и усвајање.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs