Вести


Са конференција за новинаре у Спомен - збирци Павла Бељанског

Нови Сад , 04. децембар 2015.
-A A +A







Са конференција за новинаре у Спомен - збирци Павла Бељанског.

Нови Сад , 04. децембар 2015. .

У Спомен-збирци Павле Бељански у Новом Саду, данас је одржана конференција за новинаре поводом синоћ отворене изложбе “Мирослав Краљевић и следбеници” Модерне галерије из Загреба, аутора др Звонка Маковића. На конференцији су говорили покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић, др Јасна Јованов, управница Спомен-збирке Павле Бељански, Бисерка Раутер Планчић, равнатељица Модерне галерије из Загреба, аутор др Звонко Маковић, заменик прочелника Уреда за културу, образовање и спорт Града Загреба, Теди Лушетић, а присуствовала је и Богданка Срдић Вулпе, градска заступница српске националне мањине Скупштине Града Загреба.

“Ко је синоћ био у простору Спомен-збирке Павле Бељански могао је да осети и сведочи о истој врсти осећања, која се осетила и пре две недеље у Умјетничком павиљону у Загребу, где је разлика само у амбијенту, адреналину и узбуђењу, коју су нам ови уметници са платна пружили”, рекао је на данашњој конференцији секретар Грујић. “На овим зидовима сада се налазе радови великих уметника хрватског модернизма, а код њих се налазе радови из колекције господина Павла Бељанског, међу којима је и дело Влаха Буковца “Велика Иза”. Суштина целе сарадње јесте да је пројекат добио на свом значају, са обе стране и иза ове две велике изложбе стоји пуно рада, преговора и договора, које су уродиле плодом, а на ужитак свих љубитеља културе. На тај начин заокружена је једна прича, која данас има за циљ да отвори неке нове сарадње, јер Војводина има бројне институције културе, које имају много тога да покажу и изван наших граница. Ту је Галерије Матице српске, Галерија “Сава Шумановић” у Шиду, Галерија “Милан Коњовић” из Сомбора и многе друге, где ми отварамо своја врата и добродошлицу за гостовање наших колега из Хрватске. Јасно је да народи, који су донедавно живели у једној држави, имају заједнички културни идентитет, зато данас размењујемо поставке и уговарамо сарадњу, јер култура је област која најлакше отвара сарадњу и спаја народе” рекао је Грујић.

У име Спомен збирке обратила се управница др Јасна Јованов, која је изразила велико задовољство гостовањем и посетом бројних љубитеља уметности Мирослава Краљевића и његових следбеника. Она је нагласила да овим великим пројектом, чија реализација је заокружена, отварамо неке нове облике сарадње за наредни период, где планирамо да у Загреб однесемо и поставку фотографија наше Надежде Петровић “С обе стране објектива”, као и радове неких великих сликарских имена са наших простора.

Бисерка Раутер Планчић, равнатељица Модерне галерије из Загреба је нагласила да је данас лепо говорити о ужитку успеха. Заправо, подсетила је Раутер-Планчић, сарадња је почела пре две и по године захваљујући посети секретара Славише Грујића Министарству за културу Републике Хрватске, када је изнео предлог о сарадњи војвођанских институција културе и наших. Од тада до данас текли су преговори и договори о овом великом пројекту и на крају могу рећи да ми је част да смо у томе и успели.

Према речима Тедија Лушетића огроман посао, који смо реализовали, само је отворио врата за даљу сарадњу два блиска народа, са сличним језиком, заједничком историјом и богатом културом.

Аутор др Звонко Маковић искористио је прилику да прецизира даље планове за сарадњу, где је апострофирао да ће у наредним годинама хрватска публика у простору Музеја за умјетност и обрт града Загреба имати прилику да види “Ретроспективу Саве Шумановића”, чијих осам експоната има и Модерна галерија из Загреба и који су део данашње поставке. Уједно смо разговарали о могућностима и да се дела Милана Коњовића изложе у овом простору, јер његови радови нису пред хрватском публиком били у последњих 30 година, а изложба фотографија Надежде Петровић била би најскорија реализација поставке у Модерној галерији у Загребу. На крају свог излагања, Маковић, је изразио велику захвалност на бројној посећености изложби, медијској подршци и професионалном односу свих институција.


Извор: Саопштење Покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs