Вести


Светски конгрес директора Менсе први пут у нашој земљи

Нови Сад , 02. октобар 2015.
-A A +AСветски конгрес директора Менсе први пут у нашој земљи.

Нови Сад , 02. октобар 2015. .

Светски конгрес Борда директора Менсе, на коме су се окупили представници свих националних организације Менсе и председништво Менсе, почео је јуче у Новом Саду. На самом отварању, учесницима конгреса, обратиo се потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице Михаљ Њилаш. Након официјелног отварања уследило је предавање др Ранка Рајовића о значају и начину стицања функционалног знања код деце. Покрајина је, иначе, помогла одржавање овог скупа, на коме су, поред представника Менсе из 50 земаља, присуствовали и васпитачи, учитељи и педагози из војвођанских вртића и школа. Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице пружио је логистичку подршку у организацији скупа, а Покрајински секретаријат за привреду, запошљавање и равноправност полова га је финансијски помогао.
Након поздравне речи, потпредседник Михаљ Њилаш је истакао да је скуп организован како би се просветни радници и родитељи упознали са NTC системом учења, јер је то интерес свих, како оних који се баве образовним политикама, тако и оних који их спроводе у вртићима и школама .
„Задатак свих нас је да кроз рану детекцију даровитости, подстицање креативности и развој интелекта код деце, утичемо на цео образовно-васпитни систем тако што ћемо га прилагођавати детету и потребама његовог развоја. Свесни смо да наш образовни систем има одређене мањкавости, али и да има простора за побољшање. То зависи делом и од нас самих, од наше посвећености мисији чији смо део, а рад са децом свакако јесте мисија вредна пажње и један од најважнијих стубова друштва“, рекао је Њилаш и додао да предавање о NTC систему учења може битно да допринесе тој мисији.
„Заједничким снагама едукованих васпитача, учитеља, родитеља, можемо да отворимо врата ка креативном учењу, бржем сазнавању и лакшем откривању и развијању способности. На овакав начин припремамо нашу децу за изазове који их чекају у животу“, рекао је на крају Михаљ Њилаш.
NTC систем учења је специјализовани програм за едукацију родитеља, васпитача и учитеља, који усвојено знање и вештине могу да примене у свакодневним активностима у раду са децом. Едукација васпитача, наставника и родитеља обавља се на семинарима, предавањима и радионицама. NTC програм се спроводи у 15 држава Европе, у 6 држава је акредитован (Србија, Словенија, Црна Гора, Чешка, БиХ и Хрватска), а у 9 држава се спроводи уз сарадњу са образовним институцијама (Македонија, Италија, Словачка, Румунија, Мађарска, Бугарска, Норвешка, Швајцарска и Грчка). У још неколико држава програм је у фази пилот пројекта (Немачка, Пољска и Аустрија).
Ово је, иначе, први пут да се најзначајнији догађај Менсе одржава у нашој земљи, а одлуком да се ова манифестација организује у Србији одато је велико признање Менси Србије за њену активност на међународном плану, као и доприносу њених чланова мисији светске Менсе. Менса је, иначе, непрофитна организација која окупља особе са највишим коефицијентом интелигенције. Заступљена је у више од 100 земаља и има више и од 120.000 чланова. У Србији Менса има преко хиљаду активних чланова.
Учеснике скупа поздравили су и председнице Менса Србије Александра Боровић и Менсе Интернационал Бибиана Балањи.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs