Вести


Свечаном академијом обележена стогодишњица од смрти Лазара Дунђерског

Нови Сад , 06. децембар 2017.
-A A +AСвечаном академијом обележена стогодишњица од смрти Лазара Дунђерског.

Нови Сад , 06. децембар 2017. .

Председник Покрајинске владе Игор Мировић обратио се вечерас на свечаној академији у Српском народном позоришту, поводом обележавања 100 година од смрти Лазара Дунђерског, великог српског добротвора.

„Најдубљи наклон сенима Лазара – Лазе Дунђерског. Нека и ова свечана академија још снажније осветли дух породице Дунђерских, и свих других породица које су Војводину стварале вековима. Његовим наследницима као и наследницима свих других угледних и поштованих људи старе Војводине, и једно велико извињење, верујем први пут од представника државе, за све оно што су претрпели у време комунистичке диктатуре, незаконито, неправедно и неморално“, рекао је Мировић.

Он је додао да су то време, свако на свој начин, обележили и други наши великани, као што су Светозар Милетић, Јован Јовановић Змај, Лаза Костић, Михајло Полит Десанчић, Ђорђе Натошевић, Јован Бошковић, Васа Пушибрк и многи други, којима тек треба да се одужимо.

Лазар Дунђерски био је један од најутицајнијих и најбогатијих Срба у Аустроугарској монархији, који је својим добротворним радом помагао образовне и културне установе српског народа.

Свечаном академијом Српско народно позориште одужује се свом великом добротвору, који је у важном историјском тренутку помогао и изградио позоришну зграду и уступио је на коришћење Српском народном позоришту.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs