Вести


Секретар Бјелић: Тврђава Арад је симбол страшног страдања српског народа у логору током Првог светског рата

Арад , 21. април 2017.
-A A +AСекретар Бјелић: Тврђава Арад је симбол страшног страдања српског народа у логору током Првог светског рата.

Арад , 21. април 2017. .

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић, положио је данас у Араду цвеће на спомен плочу и указао почаст свим жртвама и страдалим српским заробљеницима, који су уморени у периоду од 1914. до 1918. године у логору Арадска тврђава, у Румунији, оценивши да је“ тврђава Арад симбол страдања и патње српског народа у Првом светском рату, где је над њим извршен злочин по налогу тадашњих аустроугарских власти“.
Покрајински секретар Огњен Бјелић са својим сарадницима и заједно са представницима жупаније Арад, као домаћинима, обишао је бивши логор Арадске тврђаве, као и оближње гробљe Помениреа, и приликом ове посете са представницима жупаније Арад договорено је и заједничко финансирање завршетка процеса постављања спомен плоче страдалим Србима у Првом светском рату на овим локалитетима.
Огњен Бјелић је обишао и манастир „Бездин“ Епархије темишварске Српске православне цркве у Румунији и имао низ сусрета током посете жупанији Арад . Ове активности су проистекле након недавне посете председника Покрајинске владе Игора Мировића Темишвару, када је са премијером Румуније Сорином Гриндеануом, договорено да се пружи одговарајућа подршка актуелним потребама српске заједнице у Румунији, нарочито манастиру Бездин (посвећеном Великој Госпојини), културним манифестацијама, медијима и подизању спомен плоче страдалим српским заробљеницима.
Покрајински секретар Бјелић оценио је овом приликом да је задовоњан резултатима посете Румунији, а посебно договором са колегама из жупаније Арад о заједничком финансирању завршетка процеса постављања спомен плоче српским жртвама на простору бившег логора у Араду.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs