Вести


Секретар Грујић обишао локалитет Арачу, „Житни“ магацин, Завичајни музеј „Котарка“ и Музеј „Жеравица“

Нови Бечеј / Ново Милошево , 30. април 2015.
-A A +AСекретар Грујић обишао локалитет Арачу, „Житни“ магацин, Завичајни музеј „Котарка“ и Музеј „Жеравица“.

Нови Бечеј / Ново Милошево , 30. април 2015. .

Покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић данас је посетио локалитет Арачу код Новог Бечеја, средњовековну базилику, која је културно добро од изузетног значаја, након тога обишао је „Житни магацин“ и Завичајни музеј „Котарка“ у оквиру амбијенталне целине дворца племићке породице Карачоњи у Новом Милошеву. Данашњу посету ресорни секретар је завршио посетом Музеју „Жеравица“, који се налази у оквиру „Боцх дизел центра Жеравица“ у Новом Милошеву, где се налази јединствен Музеј трактора, парних машина, пољопривредних машина, занатских радионица, опреме и покућства. Сам музеј је у власништву породице Жеравица од деде Милорада и оца Миливоја, Чедомир Жеравица је наставио са традицијом сакупљања и чувања ових раритета.

Црква Арача подигнута је у XIII веку на темељима старијих градњи и као таква до сада је два пута уништавана, али је успела да сачува неке масивне делове своје грађевине. Покрајински Завод за заштиту споменика културе обезбедио је да се изради пројекат статистичке санације, конзерваторски пројекат, обнову и заштиту камене пластике, видео надзор, идејни пројекат заштите и уређења простора, а планира се замена око 70 хектара простора, који ће послужити за израду археолошког парка. Због свега тога локалитет „Арача“ представља културно добро од изузетног значаја за Републику Србију. Остаци базилике простиру се на око 76 хектара, где се планира извођење грађевинско - занатских, конзерваторско - рестаураторских, инфраструктурних, инсталатерских, археолошких и хортикултуралних радова на презентацији средњовековне базилике.
По речима секретара Грујића локалитет „Арача“ је један од најзначајнијих споменика културе не само за Војводину, Србију, већ и за Републику Мађарску.

„Задовољан сам што је она у овом облику и стању грађевински очувана и што није урушена, али векови које она носи су оставили трага и још много тога треба у њу уложити како би се довела у праву форму споменика културе“ рекао је секретар Грујић и додао да „ ће се поред до сада урађених послова, као што је статика и заштита камене пластике, видео надзор, радити и на завршетку дела крова изнад олтара, како би се на крају заокружио посао са археолошким парком, да би се све то могло представити „публици“,која јесте циљ оваквих објеката. Наш даљи задатак је да поступамо плански, односно, да се заокружи цео комплекс у једну целину, односно, да се од Араче стигне до „Котарке“, „Житног магацина“, Музеја „Жеравица“ и ту туристичко - културну целину представимо јавности. На тај начин правимо однос према култури и нашем наслеђу, а са друге стране остављамо све то и за будуће генерације да наставе овакве вредности да негују“ закључио је секретар Грујић.

Велики „Житни“ магацин “ почео је са обновом унутрашњег дела простора, који се простире на три нивоа са површином, од око 400 метара квадратних по сваком нивоу, тако да ће на јесен ове године бити спреман за своју прву поставку. У истом дворишту налази се Завичајни музеј „Котарка“ где је изложено око 5.000 експоната, који се свакодневно прибављају, а приказују део живљења становништва у овом делу Војводине. Посебно је изложен део који приказује живот породице Карачоњи која је преко 130 година држала у Беодри велики земљишни посед.

Након обиласка Музеја „Жеравица“, који броји 140 примерака трактора, четири парне машине, пољопривредне машине и где се у три повезане хале налази преко 50 000 експоната, секретар Грујић је истакао значај подршке приватним музејима за које се ресорни секретаријат залаже. Овакав музеј, какав се налази у Новом Милошеву, може се видети само изван наших граница, јер је он пример једне породичне традиције, односа према ономе што се чува од зуба времена и начина на који се о томе традиционално брине једна породица.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs