Вести


Секретар Иванишевић обишао радове на спомен-соби у Карловачкој богословији

Сремски Карловци , 23. септембар 2021.
-A A +AСекретар Иванишевић обишао радове на спомен-соби у Карловачкој богословији.

Сремски Карловци , 23. септембар 2021. .

Покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић посетио је данас Богословију „Свети Арсеније Сремац“ у Сремским Карловцима и том приликом је са ректором протојерејом Јованом Милановићем обишао радове на реконструкцији спомен-собе, које финансира Покрајински секретаријат за привреду и туризам.

Секретар Иванишевић и протојереј Милановић у мају ове године су потписали уговор о додели субвенције од четири милиона динара по јавном конкурсу Покрајинског секретаријата за привреду и туризам намењеном верском туризму.

Карловачкој богословији, као непрофитној образовној установи, средства су усмерена за промотивне активности и представљање туристичких потенцијала и капацитета, као и за промоцију и очување културно-историјског наслеђа.

Овај пројекат, који финансира Секретаријат, обухвата сачувана материјална добра у виду спомен-собе, као и представљање културног и духовног наслеђа, тако да књиге, списи и остала добра од значаја буду доступна широј јавности, у новом руху.

„Пројекат који смо започели полако се приводи крају, а реч је о стварању једног сасвим новог садржаја у Богословији. То је спомен-соба са ризницом, која ће утицати на активности читавих Сремских Карловаца, а у ширем контексту и на целу Војводину и Србију. Ово је прва црквена просветно-научна збирка у српском народу, нашој традицији и предању и представљаће не само жељу да обогатимо туристички, културни и духовни аспект, већ је и замајац квалитетној дигитализацији, односно чувању свих садржаја које ће спомен-соба имати“, рекао је ректор Милановић.

Секретар Иванишевић је истакао да се средствима Секретаријата реализује намера да се обогати понуда Сремских Карловаца, који имају посебан историјски значај, те да је реализација пројекта спомен-собе и дигитализације културно-историјског наслеђа Богословије заправо почетак активности на развоју верског туризма у Војводини.

„Секретаријат за привреду и туризам ове године улаже четири милиона динара у отварање прве ризнице у Богословији, што је веома важно како бисмо сачували традицију, али и због туризма. Ових дана крећемо у израду нове стратегије развоја туризма за наредне четири године, а верски туризам ће бити један од значајних праваца, при чему ће сами Сремски Карловци бити најважнији. Циљ нам је да у наредном периоду установимо центар развоја и обиласка верских знаменитости на територији Карловаца и Фрушке горе“, рекао је секретар.

Он је додао да се улагањем у Сремске Карловце овом месту додељује титула „центра верског туризма“, одакле ће започињати све туристичке туре, попут обиласка фрушкогорских манастира и других верских објеката.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs