Вести


Секретар Милошевић обишао лабораторије Института за прехрамбене технологије у Новом Саду

Нови Сад , 19. јануар 2021.
-A A +AСекретар Милошевић обишао лабораторије Института за прехрамбене технологије у Новом Саду.

Нови Сад , 19. јануар 2021. .

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић, посетио је Научни институт за прехрамбене технологије у Новом Саду и током обиласка лабораторија и разговора са руководством Института, информисан је о успостављању лабораторије течног и гасног хроматографа са циљем утврђивања нивоа пестицида, микротоксина, етарских уља и других елемената, присутних у храни људи и животиња. Ова најсавременија лабораторијска опрема биће купљена средствима Покрајинског секретаријата за високо образовање и научноистраживачку делатност.

Указујући на значај ове институције секретар Милошевић је том приликом нагласио:

"Ово је на неки начин срце научноистраживачке делатности, када је реч о технолошким наукама. Такође, овај Инстутут перманентно улаже у опрему и труди се да наука буде у функцији заштите и квалитета живота људи, посебно унапређења квалитета хране", нагласио је секретар Милошевић и додао да је реч о примеру добре сарадње оних који својим научноистраживачким радом и потребама тржишта сигнализирају политици пројекте који имају висок степен одрживости.

"Вредност овог пројекта опремања лабораторије износи 34 милиона динара, и у већем делу (22 милиона) је реализован у децембру 2020. године. Покрајинска влада ће преко Покрајинског секретаријата за високо образовање и научноистраживачку делатност преостали део, у износу од 12 милиона динара, уплатити у првом кварталу ове године", закључио је секретар Милошевић.

Др Небојша Илић, в.д. директор Научног института за прехрамбене технологије нагласио је да подршка како морална, тако и материјална, коју пружају Покрајинска влада и Секретаријат доприноси да Институт шири поље делатности у области науке, али и у практичним стварима, као што је анализа квалитета и безбедности хране.

"Опрема коју очекујемо, а која је плаћена средствима Покрајинске владе, биће примарно фокусирана на анализу пестицида, због начина пољопривредне производње која иде на велике приносе, а представља велику опасност за наше здравље", нагласио је в.д директора Илић.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs