Вести


Секретар Милошевић отвoрио „Тесла глобал форум 2016“

Нови Сад , 07. јул 2016.
-A A +AСекретар Милошевић отвoрио „Тесла глобал форум 2016“.

Нови Сад , 07. јул 2016. .

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић, отворио је данас у Конгресној сали Хотела „Норцев“ на Иришком венцу 4. међународни мултимедијални фестивал „Тесла глобал форум“.

Овај фестивал, покренут 2012. године у част великог српског и светског научника и проналазача Николе Тесле, посвећен је популаризацији науке, образовања и културе а традиционално се одржава на местима за која је Тесла био лично, породично и духовно везан: у Новом Саду, на Фрушкој гори и у манастиру Шишатовац.

„Покрајинска влада на челу са Игором Мировићем оваквим манифестацијама даје на значају зато што њима не славимо само историју стваралаштва, него и будућност. Млади окупљени око овог пројекта сведоче о непролазности величине Николе Тесле, уче о његовој несебичној посвећености темама које су и данас тако актуелне, као и о његовом стваралаштву које је било у функцији добробити целог човечанства. Тако хумани наук и порука ће увек наићи на подршку Покрајинске владе и Секретаријата за високо образовање и научноистраживачку делатност“, рекао је покрајински секретар Милошевић подсетивши учеснике Форума на чињеницу да је ово година Теслиних јубилеја: ове године се навршава 160 година од Теслиног рођења, 80 година је прошло од његовог проглашења за почасног грађанина Новог Сада и 90 година од проглашења Николе Тесле за почасног члана Матице српске.

На данашњем отварању „Тесла глобал форума“ говорили су и проф. др Драган Станић, председник Матице српске; Владимир Јеленковић, директор Музеја Николе Тесле; Млађен Цицовић, директор Представништва Републике Српске у Србији, а организатори су епископу сремском, владики Василију, уручили своје годишње признање „Бела голубица“.

„Тесла глобал форум“ трајаће четири дана и поред предавања, радионица, изложби и концерата посвећених Николи Тесли обухватиће и Тесла сајбер камп, који прима две стотине најуспешнијих студената са домаћих и страних универзитета.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs