Вести


Секретар Милошевић приредио пријем за студенте ромске националне заједнице

Нови Сад , 13. децембар 2019.
-A A +AСекретар Милошевић приредио пријем за студенте ромске националне заједнице.

Нови Сад , 13. децембар 2019. .

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић приредио је данас пријем у Покрајинској влади за 20 студената ромске националне заједнице. Реч је о студентима – будућим васпитачима, који се школују на Високој школи струковних студија за васпитаче „Михаило Палов“ у Вршцу и који бораве на дводневној екскурзији у Новом Саду.

Поздрављајући студенте и професоре Школе, покрајински секретар Милошевић нагласио је да за њега ови студенти представљају светионик куда треба да иде ромска заједница, када је у питању пуна афирмација и интеграција у српско друштво, односно друштво културних заједница које верују у образовање.

„Образовање је предуслов сваког другог ангажмана – и политичког, и економског. То је моћан инструмент управљања личном каријером, а у случају Рома, и моћан канал вертикалне покретљивости и пуне интеграције човека. Још је Свети Сава говорио да људи не могу бити просветљени без образовања и просвећења. Са образовањем схватамо колико сами можемо, а колико могу други, као и колико су ти мостови између нас значајни“, казао је секретар Милошевић. Он је додао да је веома важно да међу Ромима имамо интелектуалну елиту, као и политичке представнике, али да их је недовољно и да зато треба на томе и даље радити.

Канцеларија за инклузију Рома покренула је 2009. године иницијативу за оснивање студијског програма за образовање васпитача на ромском језику на Високој школи струковних студија „Михаило Палов“ у Вршцу. Тиме је АП Војводина постала једини регион у Европи где се програм на високошколској установи спроводи на ромском језику.

Захваљујући средствима Покрајинског секретаријата за високо образовање и научноистраживачку делатност, студенти су боравили у дводневној културно-туристичкој посети Новом Саду и том приликом обишли Петроварадинску тврђаву, Српско народно позориште, Радио-телевизију Војводине, Покрајинску владу и Сремске Карловце.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs