Вести


Секретар Радојевић задругарима и пољопривредницима у Срему представио покрајинске мере аграрне политике

Нови Сад , 27. март 2017.
-A A +AСекретар Радојевић задругарима и пољопривредницима у Срему представио покрајинске мере аграрне политике.

Нови Сад , 27. март 2017. .

У оквиру редовних активности Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство, мр Вук Радојевић, обишао је задругаре и пољопривреднике у сремским местима Бешка, Крчедин, Сурдук и Белегиш, где им је представио мере аграрне политике ресорног покрајинског секретаријата.

Радојевић је, у пратњи председника општине Инђија Владимира Гака и директора Покрајинског фонда за развој пољопривреде Александра Богдановића, посету започео обиласком Земљорадничке задруге "Бешка" у Бешки, која је, како је навео, прави пример задругарства, базиран на традиционалним задругарским вредностима.

„Једна од измена у раду Покрајинског секретаријата за пољопривреду јесте та, да смо, кроз конкурсе и доделу бесповратних средстава, препознали земљорадничке задруге“, казао је Радојевић додајући да се у сарадњи са Задружним савезом Војводине настоји доћи до оптималног модела на који начин да се подржи даљи развој задругарства.

Он је додао да се тиме не подстичу само земљорадничке задруге, него се и пољопривредници стимулишу да се удружују, да постану чланови задруга, поготову оних које су базиране на правим задругарским принципима и начелима.

Драган Лончар, одговорно лице у Земљорадничкој задрузи "Бешка", казао је да је та задруга задовољна средствима која су им на располагању по конкурсима ресорног секретаријата и покрајинских фондова, јер је реч о најповољнијим средствима која се тренутно могу наћи на тржишту. Додао је да ће конкурисати за завршетак складишног простора и набавку опреме за складиште, као и за финализацију култура које гаје.

Директор Покрајинског фонда за развој пољопривреде Александар Богдановић, изјавио је да је Земљорадничка задруга "Бешка" користила кредитна средства Покрајинског фонда за развој пољопривреде, а реч је о кредиту од 40.000 евра, са каматном стопом до 1 одсто на годишњем нивоу, грејс периодом до годину дана и роком отплате до 5 година. Богдановић је додао да се у току грејс периода не зарачунава камата чак ни она интеркаларна.

Председник општине Инђија Владимир Гак, истакао је да је пољопривреда један од најважнијих сегмената на територији њихове општине и подсетио на то да је локални буџет за пољопривреду ове године увећан за 10 милиона динара са тенденцијом повећања у наредним годинама. Агенција за рурални развој у општини Инђија успостављена је у циљу да се преко ње даје подршка пољопривредницима, навео је Владимир Гак.

Секретар Радојевић посетио је и Земљорадничку задругу "Бешка-Аграр" у Крчедину, која је од 2014. године у приватном власништву. Реч је о задрузи која успешно послује и која има модерне складишне капацитете и нову технологију чувања житарица. У два складишта капацитета до 1000 тона, сушење житарица се врши природним путем уз помоћ вентилатора без употребе енергената.

Капацитети складишта су 25.000 тона, са још 2.000 тона по новој технологији коју сада користе. Задругари раде земљу на око 1.300 хектара, а са кооперантима на око 3.500 до 4.000 хектара, где углавном гаје кукуруз, пшеницу, сунцокрет.

Радојевић је по обиласку складишта изјавио да је реч о добром моделу задругарства када је у питању ратарска пољопривредна производња.

„Ово је пример правог облика удруживања, где се укључују и кооперанти, и где са оваквим складишним капацитетима они имају далеко бољу позицију на тржишту“, нагласио је Радојевић додајући да би овакав вид примене нове технологије могао бити препознат уколико покаже добре резултате кроз мере ресорног секретаријата, јер омогућава индивидуалним пољопривредним произвођачима да имају своје складишне капацитете, да не зависе од откупаца, односно да буду „господари своје робе“, те да се определе за прави моменат за излазак на тржиште и остваре бољу цену.

У пратњи председника општине Стара Пазова Ђорђа Радиновића, секретар за пољопривреду обишао је и домаћинство Симе Пауновића и винарију "Милановић" у Сурдуку, као и газдинство Зорана Личанина у Белегишу.

Радојевић је изразио задовољство због чињенице да влада огромно интересовање за старт-ап програм, односно за меру подршке младима који су се определили да остану да живе у селу.

„Хоћемо да стимулишемо младе пољопривреднике, да им дамо иницијалну капислу до око 1.5 милиона динара, 75 одсто бесповратних средстава, како би се определили да се баве пољопривредном производњом“, казао је Радојевић и напоменуо да су од ове године први пут конкретно подржани млади и жене на селу, тако што могу да остваре до 70 одсто поврата од укупне инвестиције, док је то раније било до 50 одсто.

Он је нагласио да су мере подршке на покрајинском нивоу усаглашене са републичким, и изразио уверење да ће млади пољопривредници показати интересовање за подстицаје који су им на располагању.

Радојевић је још додао да је један од приоритета у раду Покрајинског секретаријата за пољопривреду подршка малим и средњим пољопривредним произвођачима.

„То се ове године врло јасно осликава у одређеним ограничењима која смо успоставили приликом доделе бесповратних средстава. Када је у питању интензивна производња, воћарско-виноградарска, повртарска, право стицања бесповратних средстава имају газдинства величине до 50 хектара, а када је у питању ратарска производња газдинства величине до 100 хектара. Тиме смо лимитирали велике произвођаче и фокусирали се на мале и средње, којима најпре треба помоћи“, нагласио је Радојевић.

Председник општине Стара Пазова Ђорђе Радиновић, нагласио је да је битно да се пољопривредници што боље информишу о мерама подршке које су им на располагању са републичког и покрајинског нивоа. Он је додао да је општина Стара Пазова, кроз мере подршке за 100 газдинстава са величином поседа до пет хектара, определила средства у износу до 50.000 динара за набавку горива за почетак сезоне.

По обиласку винарије "Милановић" у Сурдуку, секретар Радојевић је истакао да ће успешни произвођачи попут Дејана Милановића сигурно имати подршку у оквиру мера аграрне политике када је реч о бесповратним средствима. Винарија "Милановић" има око 8.5 хектара под аутохтоним сортама грожђа и годишње произведе око 30 .000 литара квалитетног вина.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs