Вести


Секретар Радојевић на отварању семинара "Нове технологије и развој пољопривреде"

Нови Сад , 30. август 2016.
-A A +AСекретар Радојевић на отварању семинара "Нове технологије и развој пољопривреде".

Нови Сад , 30. август 2016. .

Данас је у Скупштини АП Војводине почео 152. семинар Европске асоцијације агроекономиста под називом „Нове технологије и развој пољопривреде“. Овај научни скуп, који окупља десетине еминентних стручњака из земље и иностранства, трајаће три дана и биће посвећен актуелним и изазовним темама агроекономије: низ предавања и дискусија бавиће се најновијим технологијама у пољопривреди Европске уније, Балкана и Србије, а разговараће се и о одрживости пољопривреде и сигурности хране, о трансферу технологија и њиховом утицају на пољопривредни и рурални развој.

Семинар су, уз подршку Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство, републичког Министарства просвете, науке и технолошког развоја и МК групе, организовале четири институције: Друштво аграрних економиста Србије, Економски факултет из Суботице, Одбор за село САНУ и Институт за економику пољопривреде из Београда.

Отварајући скуп, покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство мр Вук Радојевић је истакао да процес развоја нових технологија и њихова примена представљају један од основних предуслова развоја пољопривреде у савременим условима и да српска пољопривреда мора бити усмерена ка одрживим технологијама. „Приоритетно, неопходно је повећати степен улоге и значаја науке, како у примарној пољопривредној производњи, тако и у процесу прераде. Кључну улогу на овом пољу морају играти факултети и научни институти. Свакако, једна од главних улога коју мора играти извршна власт, како на републичком, тако и на покрајинском нивоу, јесте управо окупљање и умрежавање стручњака из свих грана пољопривреде, али и других области, пре свега економије, технологије и сфере техничких наука“, рекао је секретар нагласивши да поред окупљања експерата и стварања научне базе, улога извршне власти мора бити и у директној подршци малим произвођачима, који сами, без добре стратегије и помоћи државе, тешко могу опстати на европском тржишту које изискује највише степене конкурентности.

Секретар Радојевић је као пример успешне примене савремених технологија у одрживој пољопривреди навео Институт „Биосенс“, чији је оснивач АП Војводина, а који је препознат и од стране Европске комисије. „Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство кроз најразличитије конкурсе, треба да помогне спровођење опште, националне политике која за циљ има опстанак села и стварање неопходних услова младима, који то желе, да на селу и остану, баве се пољопривредом као основном делатношћу и пристојно живе од свог рада“, рекао је покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство и изразио наду да ће и овај научни скуп довести до фреквентне размене знања и искустава, као и до одговарајућих закључака, који ће помоћи и научним и политичким ауторитетима да пронађу што бржи пут до хватања прикључка са развијеним привредама и тако подигну конкурентност и српске пољопривреде на европском и светском тржишту.

На отварању семинара говорили су и председник Програмског одбора семинара, проф. др Данило Томић; председник Одбора за село Српске академије наука и уметности, академик Драган Шкорић; члан Радног председништва Организационог одбора семинара, проф др Имре Ферто из Мађарске; председник Друштва аграрних економиста Србије, проф. др Миладин Шеварлић; извршни директор „МК комерца“, Немања Вуковић и генерални секретар Скупштине АП Војводине, Никола Бањац.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs