Вести


Секретар Радојевић са представницима шпанске амбасаде о могућностима за размену идеја, знања и искустава

Нови Сад , 08. новембар 2016.
-A A +AСекретар Радојевић са представницима шпанске амбасаде о могућностима за размену идеја, знања и искустава .

Нови Сад , 08. новембар 2016. .

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство мр Вук Радојевић састао се данас у Покрајинској влади са шефом економског и трговинског одељења у Амбасади Краљевине Шпаније у Републици Србији Аитором Матеом (Aitor Mate).

На састанку се разговарало о активностима које реализује економско одељење Амбасаде Шпаније, јер је у делокругу рада тог одељења промовисање трговинске и економске сарадње Србије и Шпаније и настојање да се предузећа из две земље повежу, повећају увозно-извозне активности, појачају размену информација и технологија и искористе могућности за улагања.

Секретар Радојевић је рекао да је евидентно интересовање обе стране за сарадњу, као и да постоје бројне додирне тачке на основу којих би се заједнички пројекти могли реализовати. Секретар је упознао Аитора Матеа и његове сараднике са мерама Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство усмереним на интензивирање и унапређење пољопривредне производње, као и са интенцијом да се подршка усмери и на проширивање и јачање прерађивачких капацитета.

„Приоритет је улагање у инфраструктуру, јер се без добре основе и предуслова не могу очекивати ни добри резултати“, нагласио је Вук Радојевић и додао да је, поред улагања у инфраструктуру за пољопривредну и пољопривредно-прерађивачку производњу, једнако важно и улагање у комуналну инфраструктуру како би се омогућио останак младих на селу и њихово укључивање у развој пољопривреде.

Аитор Мате је рекао да Шпанија нашој земљи може да буде од помоћи и по питању искустава које има са усаглашавањем регулатива са Европском унијом, и по питању искуства са добро осмишљеним системским мерама чији је резултат то да се Шпанија од земље са релативно неповољним карактеристикама за пољопривреду развила у једног од највећих и најуспешнијих пољопривредних произвођача и извозника у Европи. Мате је рекао и да је шпанска амбасада ове године први пут организовала наступ шпанских компанија на Пољопривредном сајму у Новом Саду, да су искуства седам компанија које су се ту представиле изузетно добра и да ће и наредне године ова земља наставити са таквом промоцијом и организацијом Шпанског павиљона на овој, највећој сајамској манифестацији у региону.

У низу тема и конкретних предлога о којима је на састанку било речи, издвојили су се и разговор о шпанским искуствима у задругарству, као и разговор о искуствима те земље у функционисању велетржница, државних предузећа која се баве организовањем складиштења и дистрибуције пољопривредних производа до потрошача, а које могу да буду изузетно успешне и стимулативне за пољопривреду.

Састанак, којем је присуствовао и Младен Петковић, помоћник покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство, закључен је договором о тешњој сарадњи и интензивнијој комуникацији због размене идеја, искустава и знања.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs