Вести


Секретар Радојевић уручио уговоре за набавку опреме за наводњавање и изградњу експлоатационих бунара

Нови Сад , 14. новембар 2016.
-A A +AСекретар Радојевић уручио уговоре за набавку опреме за наводњавање и изградњу експлоатационих бунара.

Нови Сад , 14. новембар 2016. .

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство мр Вук Радојевић данас је уручио 114 уговора за набавку опреме за наводњавање и изградњу и опремање експлоатационих бунара, корисницима који су то право, у виду бесповратних средстава, остварили на конкурсу овог Секретаријата.

Укупна вредност данашњих уговора је близу 127 милиона динара, од чега је из буџета АП Војводине обезбеђено више од 40,6 милиона динара. Овим инвестицијама је обезбеђено наводњавање 824 хектара.

Као посебно значајно, Радојевић је рекао да су 24 уговора потписана са женама носиоцима пољопривредног газдинства, а 38 уговора са пољопривредним произвођачима који су млађи од 40 година, што се, како је навео, додатно стимулише и препознаје на конкурсима Секретаријата.

Према речима секретара Радојевића, успели смо да наводњавање, као начин да се створе услови за ефикаснију пољопривреду, наметне као важна тема. Поред буџетских стимулација, и сами пољопривредници су препознали значај наводњавања и показали спремност да улажу у опрему. То показују и цифре: само у корелацији са конкурсом за наводњавање Покрајинског секретаријата, вредност инвестиција у системе за наводњавање у 2016. години више од 1,116 милијарди динара, од чега је Покрајина обезбедила средства у висини од 330 милиона. Наведеним инвестицијама је обезбеђено наводњавање 7.357 хектара ораница и воћњака. Од укупне површине под заливним системима које је ове године суфинансирала Покрајина, већи део - 57,6 одсто, наводњава се водом из канала, а мањи део - 42,4 одсто водом из бунара.

„Драго ми је што пољопривредни произвођачи препознају значај наводњавања и што су спремни да издвајају сопствена средства за инвестирање. Желим да најавим да ће Покрајински секретаријат у наредној буџетској години наставити са овом мером подршке, за коју ће бити планирана значајна финансијска средства. Драго ми је што пољопривредни произвођачи иду у интензивну пољопривредну производњу, било да је у питању ратарска, повртарска, воћарска или виноградарска производња. У сваком случају, примена система за наводњавање јесте у циљу интензивне пољопривредне производње и треба да допринесе ефикаснијем пословању пољопривредних газдинстава“, изјавио је Радојевић и нагласио да је интересовање пољопривредника за овај конкурс велико. Са данашњим уговорима завршен је овогодишњи конкурс за наводњавање и утрошено је и додатних 30 милиона динара који су били обезбеђени ребалансом покрајинског буџета.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs