Вести


Секретар Штаткић отворио изложбу поп-арта

Нови Сад , 28. април 2017.
-A A +AСекретар Штаткић отворио изложбу поп-арта.

Нови Сад , 28. април 2017. .

„У савременој уметности препознатљив је, посебан и фасцинантан израз поп-арт културе, нарочито у сликарству“, рекао је синоћ у Музеју савремене уметности Војводине покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама професор Мирослав Штаткић, отварајући изложбу „Галерије Центар“ из Париза.

„Од друге половине прошлог века“, додао је Штаткић, „када се поп-арт појавио као посебан правац уметности, па до данас, сваки аутор у својим радовима даје посебан печат, специфичност и оргиналност“.

„У радовима, који су пред нама сваки аутор користи различите инспирације у својој наративности“, објаснио је он и нагласио „да се по томе разликују од оних транспарентних уметника, који немају тајни, а то значи да немају ни интригантности, а она је део сваке врсте уметности, било да је у питању музика, ликовна изражајност или театар“.

Према његовим речима, ако се детаљније погледају изложени радови схватиће се да су они препознатљива прича новог доба и зато је за њено постојање потребно време, људи, простор и све друго што ће их задржати и чувати у овој форми у којој се представљају.

„Поп-арт се мало среће у другим областима уметности и зато вам желим да уживате у овим заиста посебним остварењима“, закључио је Штаткић отварајући изложбу која је заправо ретроспективна презентација колекције Алена Матарасоа, једног од највећих француских галериста, у чијем власништву је богата збирка радова поп-арта.

По речима самог Матарасоа, њему је посебно задовољство што је са неколико аутора стигао у Србију, Војводину и Нови Сад, где публици представљају поп-арт галерију, која се у протеклих 40 година непрестано пуни овим несвакидашњим изразом.

„Захваљујући сарадњи са Небојшом Бошњаком, директором агенције `Вина` који нас је позвао на гостовање, ми смо данас ту, пред вама“, додао је Матарасо.

Пред публиком ће до 27. маја бити дела Бернара Аскала, Данијела Отуара, Дерека Бошјера, Орелија де ла Кадјера, Кристофа Компијана, Ентонија Доналдсона, Гратала, Гијомара, Џена Хаворта, Крикија Мортерола, Бернара Драјфуса, Емануела Провелера, Питера Саула, Фернанда Тесијеа и Мишела Тисбла.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs