Вести


Славиша Грујић на конференцији у Пули

Нови Сад , 18. април 2013.
-A A +AСлавиша Грујић на конференцији у Пули.

Нови Сад , 18. април 2013. .

Нови Сад/Пула, 18. април 2013.- Потпредседник Владе АП Војводине и покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић говорио је учесницима конференције у Пули (Република Хрватска, Истарска жупанија) на којој се разматра „Улога локалних и регионалних власти у промоцији Европског грађанства". Конференција се одржава у склопу ЕУ пројекта АдриГов (Адриатиц Оператионал Говернанце План), чији је Истарска жупанија партнер, а финансира се кроз програм прекограничне сарадње ИПА Адриатиц. На представљање пројеката, између осталих, у Пулу су позвани представнициПокрајинског секретаријата за културу и јавно информисање из Војводинеи представници Зеничко-добојског кантона.Тема конференције у Пули окупила је велики број учесника и говорника. Присутне су поздравили Борис Милетић, градоначелник Пуле и Ориано Оточан, начелник Управног одељења за међународну сарадњу и ЕУ интеграције Истарске жупаније и председник АЛДА-е. АЛДА (Асоцијација агенција локалне демократије) присутна је у Хрватској од 1993. године. Њен рад усмерен је на проширење Европске уније на подручју Југоисточне Европе. Током претходних година, Асоцијација је развила низ пројеката и активности, које подржавају локалну демократију и активно учешће грађана. АЛДА остварује блиску сарадњу са Саветом Европе и њеним програмима грађанске иницијативе и децентрализације.
На једном од панела, који се одржава под слоганом „Европа за грађане" и поднасловом „Активни грађани за Европу са циљем и сврхом њиховог братимљења", покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић истакао је значај и важност уласка Републике Србије и Војводине у европску заједницу. Он је подсетио да је Покрајина Војводина са свих страна окружена регијама, које су део Европске уније. Примери из окружења су мотив и мотор за покретање Србије у процесу придруживања, нарочито кроз јачање интеррегионалне сарадње, рекао је Грујић, подсетивши да је Војводина по много чему специфична регија, јер у њој живи 27 нација, у службеној употреби је шест језика, а о култури, језику, писму и информисању на језицима који су у службеној употреби брину национални савети националних заједница.
„Покрајински секретаријат за културу и јавно информисање има велику одговорност да се ови принципи и посебности поштују у култури. Пре два дана, одржана је велика Међународна конференција о култури у Улму о повезивању дунавских региона где живи око 115 милиона људи. Дунав спаја регионе, градове и земље. Влада АП Војводине и Секретаријат за културу и јавно информисање посвећују велику пажњу међународној сарадњи. Са Истарском жупанијом, пре неколико година, потписали смо Споразум о сарадњи на пројекту 'Дани Истре у Војводини' и 'Дани Војводине у Истри'. Једне године представљају се културне активности Истре у Војводини, а следеће године наши представници долазе у Истру. Сарађујемо са италијанском регијом Фруили-Венеција-чулија као прави партнери у области заштите културне баштине. Велика ми је част и задовољство што могу да кажем да се показао и интерес да се сарадња у области културе може проширити и на Зеничко- добојски кантон, који уједно такву сарадњу жели да оствари и са Истарском жупанијом"- рекао је на крају свог излагања Славиша Грујић.

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs