Вести


Славиша Грујић на манифестацији "Отворени дани" у Бриселу

Нови Сад/ Брисел , 08. октобар 2014.
-A A +AСлавиша Грујић на манифестацији "Отворени дани" у Бриселу.

Нови Сад/ Брисел , 08. октобар 2014. .

У оквиру манифестације „Отворени дани 2014 – Европска недеља регија и градова“ у Бриселу, "Дан Војводине" званично је почео у понедељак, 6. октобра, отварањем изложбе слика Милана Коњовића "Војводина: Пејзажи и људи" у Прес центру у Бриселу, када се присутнима, поред председника Покрајинске владе др Бојана Пајтића и покрајинског секретара за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Бранислава Бугарског, обратио и потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић, изражавајући задовољство да овогодишње представљање Војводине почиње културом.

"Веома сам срећан што имам прилику да вам са овог места представим културу у Војводини, са свим њеним специфичностима, имајући првенствено у виду да на малом географском простору живи 26 нација, са великим бројем различитих језика, религија. Војводина својим јединственим колоритом подсећа на сликарску палету маестра Милана Коњовића. Пред нама су слике Милана Коњовића, који је својим стваралаштвом обележио уметност XX века у Војводини и Србији и као такав најважнија је спона са другим уметницима," истакао је потпредседник Грујић.

"Поред одабраних цртежа и пастела, овде су и бројна издања књига Завода за културу Војводине, на чију делатност смо поносни, јер су и она део транспарентне приче о нашим односима, које вековима негујемо. Не само кроз издања књига, неговање уметности и културе уопште, већ и кроз добру сарадњу са колегама у суседним регионима, па и шире. Све то је само доказ, да и у тешким економским временима, која су и код нас присутна, нисмо дозволили да култура „падне“, већ сасвим супротно. Користим прилику да истакнем чињеницу да је ове године Војводина била домаћин великом Глоуб театру из Лондона, у оквиру Шекспир фестивала, ускоро гостује чувени Глинка оркестар, 7. новембра се у Музеју Војводине отвара велика изложба Хенрија Мура, а исто вече у Српском народном позоришту наступа светски реномирани Кронос квартет. Затим, средином новембра се у Кунстлерхаусу у Бечу на простору од преко 2.000 метара квадратних отвара велика изложба војвођанских уметника, поводом 100 година од почетка Првог светског рата, где ће бити изложено око 100 радова насталих у периоду од 1914. до 2014. године и, на крају ове године, отвара се и изложба икона у Губију , у регији Умбрија у Италији, што је не само велики догађај за нас, већ и за промоцију Војводине и Србије кроз културу“ закључио је на крају излагања секретар Славиша Грујић.

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић разговарао је са генералним секретаром Circoma Јоханом Линденом и са Антониом Бускардинијем, сарадником за комуникацију и медије Скупштине европских региона (АЕР). Аутономна покрајина Војводина је активна чланица АЕР од 2002. године, а ова асоцијација, која представља најмоћнију и највећу регионалну мрежу, окупља више од 270 региона и градова из 33 земље Европе.

На састанку у Прес центру у Бриселу , разговарано је о даљем учешћу Војводине у оквирима међурегионалне сарадње у области медија, са акцентом на то да ће Покрајински секретаријат за културу и јавно информисање бити носилац пројекта у чијој је основи Политички извештај о стању јавних сервиса у европским регијама, односно да Војводина модерира овај извештај у оквиру сарадње са осам до петнаест регија. Тај извештај би требало да се представи, између осталих, на пролеће следеће године на Circomu- Европској асоцијацији регионалних телевизија, која је, иначе, професионална организација регионалних јавних сервиса Европе.

У даљем разговору предложено је да Војводина, током следећег месеца, узме учешће у медијској дебати, која би требало да се одржи у Арнему у Холандији, где ће се појавити представници неколико европских региона са својим политичким медијским извештајима. На тај начин, кроз дискусију, разговор, радионице и дебате, представиће се медијске слике неколико европских региона, где и Војводина има заслужено место.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs