Вести


Славиша Грујић обишао радове на бившој касарни у Сенти

Нови Сад , 18. фебруар 2016.
-A A +AСлавиша Грујић обишао радове на бившој касарни у Сенти.

Нови Сад , 18. фебруар 2016. .

Покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић данас је посетио општину Сента, где је разговарао са градоначелником Сенте Рудолфом Цегледијем и председником Националног савета мађарске националне заједнице Јене Хајналом о даљим плановима и пројектима, када је у питању савремено културно стваралаштво. Тема разговора била је везана и за могућности за реализацију друге фазе адаптације и реконструкције бивше касарне, у којој ће се сместити Историјски архив Сенте, чије подручје деловања обухвата и Кањижу, Аду, Србобран и Бечеј. Поред Историјског архива Сенте, у делу зграде биће смештен и Завод за културу војвођанских Мађара, чије седиште је у Сенти.
Након завршеног радног састанка у општини Сента, секретар Грујић обишао је просторије бивше касарне, на којој су у предвиђеном року прве фазе завршени радови на хидроизолацији зграде, урађена је електроинсталација, у већем делу објекта стављени су нови подови, окречени су скоро сви зидови и уведено је грејање.

По речима секретара Грујића пре скоро годину дана започета је прва фаза радова на овој бившој касарни, која је тада изгледала прилично запуштено и руинирано. Данас, рекао је Грујић, видимо да је пуно тога урађено, што значи да је прва фаза радова, за коју је издвојено 15 милиона динара, заокружена и средства су наменски утрошена. Следи нам следећа фаза сређивања другог дела приземља и првог спрата, како би се Историјски архив и Завод за културу војвођанских Мађара могао у догледно време уселити и несметано обављати своје делатности. Извесно је да смо имали средстава за прву фазу реализације овог пројекта, а исто толико је потребно и за другу фазу, за коју тек треба да пронађемо средства у врло скромном буџету.

Градоначелник Сенте Рудолф Цегледи је нагласио да све што је планирано у овој првој фази је и урађено, што свима причињава задовољство. У разговору са секретаром Грујићем договорено је да се види могућност за финансирање следеће фазе радова, где ће општина учествовати са 20 одсто средстава, као и у претходној фази.
Данашњем обиласку радова присуствовали су и директор Историјског архива Сенте Иштван Фодор, директорка Завода за културу војвођанских Мађара Мартина Гонди и чланица градског већа задужена за културу и образовање Ђенђи Кормањош Катона.


Извор: ПС за културу и јавно информисање

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs