Вести


Славиша Грујић обишао тврђаву Бач и Фрањевачки манастир у општини Бач

Нови Сад , 05. новембар 2012.
-A A +AСлавиша Грујић обишао тврђаву Бач и Фрањевачки манастир у општини Бач.

Нови Сад , 05. новембар 2012. .

Нови Сад/Бач, 5.новембар 2012. - Потпредседник Владе АП Војводине и покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић данас је посетио општину Бач. Приликом данашње посете обишао је тврђаву Бач и Фрањевчки манастир и заједно са директором покрајинског Завода за заштиту споменика културе Зораном Вапом разговарао је са председником општине Мирком Пушаром о даљем раду над овим изузетно значајним културно-историјским наслеђем. - У реконструкцију и заштиту тврђаве у Бачу и делом Фрањевачког манастира, као и у манастир Бођани, Покрајинска влада је само ове године уложила 100 хиљада евра, док је у претходних десет година за ове намене из Фонда за капитална улагања АП Војводине издвојено милион евра са циљем да се он уврсти на светску листу културне баштине.  По речима директора Вапе, јако пуно средстава је уложено у очување, реконструкцију и заштиту ових културних наслеђа и уложиће се још више, јер ће средства стићи и преко ИПА фондова за осветљење тврђаве, затим ће италијанска фондација „Ћентрале" уложити пуно средстава за конзервацију Фрањевачког манастира, али се у свему томе стигло и до преломне тачке, а то је дефинисање циља и намене свих ових објеката. То значи да заједно, покрајинска влада, Завод за заштиту споменика културе, као и локална самоуправа морамо да запослимо људе, који ће их чувати, бринути о њима, као и организовати њихове туристичке промоције. Мирко Пушара је рекао да је општина Бач свесна богатства и блага које има и да ће захваљујући сарадњи са свим неопходним институцијама се укључити у очување и бригу о својој баштини. Зато ће на предстојећој систематизацији радних места запослити бар једног чувара и кустоса-историчара, што је само почетак сарадње.
- Говорећи о вредностима тврђаве Бач, Фрањевачком манастира и манстира Бођани, говоримо о вредностима самог Бача - истакао је секретар Славиша Грујић и додао да се још једном уверио да културно наслеђе са собом вуче не само општину Бач, већ и читав низ других општина, које опет имају неке друге своје вредности и све оне заједно чине један интересантан круг онима који то све желе да виде и да се на сасвим другачији начин упознају са траговимаа далеке историје и културе на нашим просторима. Као закључак могу само да кажем да ће Покрајински секретаријат за културу и јавно информисање наставити да помаже у наставку започетих радова, да ће се и даље укључивати у заједничке пројекте према ино партнерима и да ћемо у складу са нашим могућностима пружити подршку како би се овде млади људи запослили на промоцији ових јединствених историјских споменика.
У рушевинама тврђаве у Бачу данас постоје четири бочне и једна централна кула, која је реконструисана, а датира   још од времена Карла Роберта из XИИИ века. Фрањевачки манастир основали су темплари, а 1301. године су га преузели фрањевци који га држе до данас. У њему има  остатака романике, позније готске преправке и нових барокних додатака и дограђивања. Више пута је страдао, а темељна обнова је изведена 1734/45.године. Најстарији и стилски најзанимљивији део је пространа романска апсида-светилиште, као и јужни обимни зид на коме су незнатни фрагменти готских фресака из XВ века. Самостан има ризницу и известан број сликарских радова из ранијих времена, као и италокритску икону сликара Диме из 1687. године и компилацију "Тајне вечере" у самостанској трпезарији - барокни рад из 1737. године, више пута рестауриран. Самостан располаже богатом и уређеном библиотеком.  

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs